Investitorilor chinezi pentru refacerea sistemului de irigaţii
Deschiderea pieÅ£ei chineze pentru produsele agroalimentare româneÅŸti ÅŸi implicarea companiilor din China în proiectele de reabilitare a sistemelor de irigaÅ£ii din România au fost principalele subiecte discutate joi de ministrul român al Agriculturii ÅŸi oficialii chinezi, la finalul sesiunii plenare a Forumului pentru ComerÅ£ Agricol ÅŸi Cooperare Economică dintre China ÅŸi ţările Europei Centrale ÅŸi de Est, desfăşurat în oraÅŸul Hefei, provincia Anhui din China.
Potrivit unui comunicat al MADR, remis joi AGERPRES, ministrul Daniel Constantin a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii din China pentru a deschide piaÅ£a chineză produselor româneÅŸti prin urgentarea negocierilor ÅŸi semnarea Memorandumului de ÎnÅ£elegere între Autoritatea NaÅ£ională Sanitară Veterinară ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor din România ÅŸi AdministraÅ£ia Generală pentru Controlul Calităţii, InspecÅ£iei ÅŸi Carantinei din RP Chineză. Acest acord va permite agenÅ£ilor economici români să exporte produse de origine animală în China.
De asemenea, ministrul român al Agriculturii a propus părÅ£ii chineze intensificarea schimburilor comerciale ÅŸi în ceea ce priveÅŸte alte produse agroalimentare cum ar fi vin, apă minerală, miere de albine ÅŸi produse derivate, cereale, precum ÅŸi identificarea de noi niÅŸe pentru produsele româneÅŸti. Daniel Constantin a avut o întâlnire multilaterală de lucru cu vice-ministrul chinez al agriculturii, Niu Dun, ÅŸi cu ceilalÅ£i miniÅŸtri ÅŸi înalÅ£i oficiali ale ţărilor Europei Centrale ÅŸi de Est, participanÅ£i la eveniment.
În această întâlnire ministrul român a reiterat dorinÅ£a României de intensificare a cooperării economice cu China, în special pentru a susÅ£ine intrarea pe piaÅ£a chineză a produselor agro-alimentare româneÅŸti ÅŸi a încuraja marile companii chineze să investească în sectorul agriculturii din România. Åžeful MADR a declarat că prioritatea sa principală este refacerea sistemelor de irigaÅ£ii, a căror lipsă a fost simÅ£ită din plin de fermierii români în anul 2012, iar pentru a compensa pierderile suferite de fermierii români, guvernul a alocat resurse considerabile.
"Această vulnerabilitate trebuie eliminată fără întârziere, iar implicarea companiilor chineze în proiectele de reabilitare a sistemelor de irigaÅ£ii reprezintă o cooperare reciproc avantajoasă pentru ambele ţări", consideră oficialul român.
Potrivit MADR, vice ministrul chinez ÅŸi-a exprimat interesul pentru proiectele de refacere a infrastructurii de irigaÅ£ii ÅŸi de asemenea, a dat asigurări că va sprijini ÅŸi va căuta să promoveze schimburile comerciale cu produse agroalimentare, astfel ca România să beneficieze mai mult de posibilităţile de absorbÅ£ie ale pieÅ£ei chineze.