Invitatie speciala – Zilele Comunei Dumbrăvița (21 – 23 august 2015)
Localitatea Dumbrăviţa, jud. Braşov, se afla in Depresiunea Bârsei, la 25 km N de Municipiul Braşov, pe DN 1, care leagă Braşovul de Sibiu . Cuprinde: un lac de acumulare şi un sistem de eleştee piscicole, totalizând 414 ha.
Localitatea Dumbrăviţa este o aşezare foarte veche datând din anul 1211 odată cu apariţia teutonilor în Tara Bârsei, vechea denumirea a localităţii a fost Ţânţari, cuvânt de origine indo-europeană. Aici s-a păstrat un cnezat până la mijlocul secolului al XVI-lea fiind amintit documentar sub numele de Cnezatul lui Radu care se întindea de-a lungul Văii Hamaradia până la Olt. El cuprindea întreaga parte de N-V a Ţării Bârsei ca şi unele aşezări dincolo de Munţii Perşani constituind coloana vertebrală a acestui cnezat care depindea de Ţara Românească.
Din Ţânţari s-a ridicat Ştefan Mailat principe al Transilvaniei între anii 1534 – 1541 care a fost fiu de cioban viteaz mândru şi priceput la războaie.
Intre anii 1750 – 1850 la Ţânţari a functionat o Şcoală civilă de rit grecesc destinată pregătirii de cantori, învăţători, preoţi, notari şi negustori unde aproximativ 2ooo elevi au terminat cursurile. Şcoala a fost susţinută de imperiul austro-ungar. Denumirea localităţii a fost schimbată în anul 1965.
Este unul dintre cele mai reprezentative locuri de popas a păsărilor din Transilvania. Păsări de apă şi habitatele lor (peste 200 de specii de păsări, unele dintre ele fiind incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia faunei: buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, cârstelul de câmp, etc.).
Aici, arie naturală protejată (H.G. 2151/2004) şi Sit Ramsar – Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, sunt de mentionat cateva elemente unicat:
- Singurul loc din Transilvania şi unul dintre puţinele locuri din ţară unde stârcul cenuşiu cuibăreşte în stuf.
- Singurul loc de cuibărit al egretei mari, din interiorul lanţului carpatic.
Aici se poate pescui: crap, caras, crap fitifag, biban, oblete, clean, ghiborţ, roşioară, dar şi alţi peşti.