Invitatie speciala – Zilele Comunei Dumbrăvița (21 – 23 august 2015)

Invitatie speciala – Zilele Comunei Dumbrăvița (21 – 23 august 2015)

0 1173

Localitatea Dumbrăviţa, jud. Braşov, se afla in Depresiunea Bârsei, la 25 km N de Municipiul Braşov, pe DN 1, care leagă Braşovul de Sibiu . Cuprinde: un lac de acumulare şi un sistem de eleştee piscicole, totalizând 414 ha.
Localitatea Dumbrăviţa este o aşezare foarte veche datând din anul 1211 odată cu apariţia teutonilor în Tara Bârsei, vechea denumirea a localităţii a fost Ţânţari, cuvânt de origine indo-europeană. Aici s-a păstrat un cnezat până la mijlocul secolului al XVI-lea fiind amintit documentar sub numele de Cnezatul lui Radu care se întindea de-a lungul Văii Hamaradia până la Olt. El cuprindea întreaga parte de N-V a Ţării Bârsei ca şi unele aşezări dincolo de Munţii Perşani constituind coloana vertebrală a acestui cnezat care depindea de Ţara Românească.
Din Ţânţari s-a ridicat Ştefan Mailat principe al Transilvaniei între anii 1534 – 1541 care a fost fiu de cioban viteaz mândru şi priceput la războaie.
Intre anii 1750 – 1850 la Ţânţari a functionat o Şcoală civilă de rit grecesc destinată pregătirii de cantori, învăţători, preoţi, notari şi negustori unde aproximativ 2ooo elevi au terminat cursurile. Şcoala a fost susţinută de imperiul austro-ungar. Denumirea localităţii a fost schimbată în anul 1965.
Este unul dintre cele mai reprezentative locuri de popas a păsărilor din Transilvania. Păsări de apă şi habitatele lor (peste 200 de specii de păsări, unele dintre ele fiind incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia faunei: buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, cârstelul de câmp, etc.).
Aici, arie naturală protejată (H.G. 2151/2004) şi Sit Ramsar – Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, sunt de mentionat cateva elemente unicat:

  • Singurul loc din Transilvania şi unul dintre puţinele locuri din ţară unde stârcul cenuşiu cuibăreşte în stuf.
  • Singurul loc de cuibărit al egretei mari, din interiorul lanţului carpatic.
Zilele Comunei Dumbrăvița (21 – 23 august 2015)
Pe lângă luciul de apă cuprinde vegetaţie emersă şi acvatică (stuf, papură, rogoz) pe malul vestic al lacului şi pe unele eleştee (60 ha), pâlcuri de salcie, fâneţe, păşuni. Lacul Dumbrăviţa şi pârâul Hamaradia sunt două dintre atracţiile pescarilor sportivi din judeţul Braşov. Acestea sunt foarte cunoscute pentru peştele lor şi pentru condiţiile de pescuit oferite.
Aici se poate pescui: crap, caras, crap fitifag, biban, oblete, clean, ghiborţ, roşioară, dar şi alţi peşti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.