Iohannis, dupa consultarile privind legile securitatii – combatere a terorismului, cartelele prepay,...

Iohannis, dupa consultarile privind legile securitatii – combatere a terorismului, cartelele prepay, cybersecurity … si drepturile omului,

0 464

Klaus Iohannis a spus, dupa consultarile cu partidele ca legile securitatii sunt invechite si inadaptate si ca vor fi doua pachete de legi noi in acest sector, primul in faza avansata si un al doilea pentru care presedintele a propus o comisie in Parlament.
Primul e format din legea de combatere a terorismului, legea privind cartelele prepay si legea cybersecurity, premierul dandu-i asigurari presedintelui ca pana la sfarsitul lunii mai vor fi trimise parlamentului. „E fezabil sa fie votate in aceasta sesiune parlamentara”, a spus Iohannis.
AL doilea pachet, mult mai mare, contine legi caare nu sunt in faze atat de avansate, unele neavand nici macar un draft. „Am propus o comisie speciala la Parlament, care impreuna cu specialisti din Guvern si institutiile vizate sa elaboreze proiectele de legi, astfel incat in 2017 majoritatea acestor legi sa poata fi actualizate”, a declarat seful statului. Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a precizat ca „ce am discutat nu s-a referit la continutul acestor legi, nu am discutat detalii. Acest lucru il fac specialistii.”

Declaratiile presedintelui:
„Am terminat runda de consultari cu grupurile parlamentare si acum, la final, vreau sa fac cateva declaratii legate de oportunitatea acestor discutii si, sigur, de continutul lor.
Am putut sa constatam cu diferite ocazii ca foarte multe legi din domeniul securitatii nationale sunt invechite, sau inadecvate, sau greu de aplicat la situatia in care suntem astazi. Si, daca vorbim de legislatia in domeniul securitatii nationale, nu ma refer doar la legi care se refera la combaterea terorismului, bunaoara, sau la serviciile secrete, ci inclusiv la legile care se refera la organizarea armatei, la punerea in practica a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii. Toate aceste legi trebuie actualizate. Alte legi trebuie create, fiindca sunt domenii care nu sunt deloc reglementate.
Pentru toate aceste motive, am decis sa am o runda de consultari politice. Am inceput aceste consultari luni, cand am avut o discutie foarte buna cu Prim-ministrul. Am continuat ieri, cand am avut consultari cu trei grupuri parlamentare, si am terminat astazi, cand am avut consultari cu inca trei grupuri parlamentare.
Le-am prezentat tuturor situatia si am reusit sa ajungem la cateva concluzii comune, pe care vi le voi explica imediat. In toate discutiile, am subliniat ca este nevoie ca aceste legi sa fie actualizate. Am subliniat ca este nevoie de consultare atat in zona politica, cat si cu zona societatii civile, ca este nevoie de o abordare care duce in final la aprobari cu largi majoritati. Am subliniat ca este nevoie de o abordare care are o puternica componenta de continuitate. Este nevoie de profesionalizare in acest domeniu. Toate acestea pentru ca legile securitatii nationale nu privesc un partid sau un grup de partide, ci ne privesc pe toti si politicieni, si cetateni. Legislatia in domeniul securitatii nationale poate sa fie stabila si buna doar daca ea este insusita de cea mai mare parte a politicienilor in procesul de aprobare si daca este larg aprobata de societatea civila.
Este, in acest domeniu, foarte important sa intelegem ca, pe de o parte, avem drepturile si libertatile civile care trebuie garantate. Pe de alta parte, avem nevoia de securitate, si vorbesc aici in special de securitatea cetateanului, fiindca securitatea statului nu este pusa in dificultate. Si atunci, intregul complex de legi trebuie elaborat in asa fel incat sa fie garantate drepturile si libertatile, dar, pe de alta parte, sa fie cetateanul linistit ca statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea.
Din pacate, am vazut cu totii ca au avut loc diferite incidente grave, atentate teroriste, si aceasta este zona pe care nu si-o doreste nimeni, aici asteapta cetateanul de la stat, de la institutiile statului, de la serviciile secrete, sa faca tot ce se poate face pentru a preveni aparitia unor astfel de incidente. Pentru a putea face aceste lucruri este nevoie, cu siguranta, de o legislatie actuala, clara, stabila, care creeaza inclusiv o predictibilitate in acest domeniu.
Din discutiile cu Prim-ministrul si cu partidele politice, s-au desprins cateva chestiuni pe care unele le-am propus eu, altele au aparut in cursul discutiilor. Ne aflam in situatia in care putem sa vorbim de doua pachete legislative.
Un prim pachet, care este format din trei legi, este in procedura avansata in Guvern. Este vorba de imbunatatirea legii de combaterea terorismului. A doua lege care exista si este in proceduri guvernamentale este legea care clarifica situatia cartelelor prepaid, si a treia este legea care se refera la securitate informatica, asa numita lege cybersecurity.
Prim-ministrul m-a asigurat ca aceste trei legi vor parcurge intreaga procedura guvernamentala si de consultare publica in asa fel incat la sfarsitul lunii mai ele vor putea fi trimise in Parlament ca si initiative legislative. Din discutiile cu partidele am ajuns la concluzia ca este fezabil sa se incerce finalizarea acestor legi inca in aceasta sesiune parlamentara. Guvernul trimite legile la sfarsitul lui mai si in cursul lunii iunie, daca toata lumea colaboreaza, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului. Aceste lucruri au fost acceptate de toata lumea.
Al doilea pachet este mult mai mare. Legislatia in domeniul securitatii nationale este destul de ampla si stufoasa. Al doilea pachet contine legi care sunt cel putin la fel de importante, dar nu sunt inca in faze atat de avansate. Unele dintre ele au o gandire la baza, pentru altele exista primul draft de actualizare, pentru altele inca nu exista nimic, dar este nevoie de actualizarea lor.
Pentru acest de-al doilea pachet am propus grupurilor parlamentare o alta abordare. Le-am propus infiintarea unei comisii speciale la Parlament, care impreuna cu specialistii din Guvern si din institutiile vizate sa elaboreze aceste proiecte de legi, aceste proiecte sa fie pregatite in asa fel incat, in cursul anului 2017, majoritatea acestor legi sa poata fi actualizate.
Acest demers are cateva avantaje certe care au fost intelese si acceptate de toata lumea. In aceasta comisie speciala, de buna seama, partidele vor trimite oameni care se pricep sa discute domeniul securitatii nationale. Acesti oameni sunt, cu siguranta, vor fi dintre aceia care cu mare probabilitate se vor gasi pe listele viitorului Parlament. In acest fel avem o mare sansa de a rezolva doua lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupa de legile securitatii nationale si crearea unei continuitati de la acest Parlament la urmatorul Parlament, fiindca, o mare parte, probabil, din parlamentarii care vor incepe in aceasta toamna sa lucreze pe pachetul de legi se va regasi si in Parlamentul care se va constitui dupa alegeri.
Nu putem sa elaboram legi bune in domeniul securitatii nationale pentru o perioada scurta. Securitatea nationala este un domeniu sensibil, unde trebuie planificat cu grija, cei care se ocupa trebuie sa fie foarte buni cunoscatori si legislatia trebuie sa acopere o perioada lunga. In acest fel vom avea sansa unei legislatii imbunatatite asumate de o mare parte din clasa politica, constientizate si acceptate de societatea civila.
Ceea ce am discutat nu s-a referit, nota bene, la continutul acestor legi, nu am discutat detalii din legi, acest lucru il fac specialistii care lucreaza pe acele legi. Ceea ce am discutat noi si a fost important, sunt foarte multumit ca am ajuns aici, este calendarul si modul de abordare a intregii legislatii.
Avem, pe de-o parte, primul pachet, care va fi elaborat destul de repede si, inca din acest an, vom avea legile finalizate, dand astfel institutiilor un cadru in care au posibilitatea sa actioneze foarte ferm si prompt, iar al doilea pachet, care va fi lucrat incepand din acest an, cu continuare in anul viitor, care va permite modernizarea intregii legislatii.
Cu aceasta ocazie, am atins o chestiune foarte importanta numita controlul parlamentar. Am pornit discutia, desigur, de la comisiile care controleaza serviciile secrete si am reusit sa ajungem la o discutie foarte serioasa pe controlul parlamentar la modul general. Cu totii ne dorim un Parlament puternic.
Un Parlament puternic este acela care elaboreaza legi clare, care pot fi aplicate cu mare succes si foarte bine si, in acelasi timp, un Parlament puternic este unul care exercita efectiv si eficient controlul parlamentar nu numai pentru servicii secrete, ci si pentru celelalte institutii care se afla sub control parlamentar.
Acesta este un lucru pe care mi-l doresc foarte mult: un Parlament puternic, care legifereaza bine, produce legi de calitate si exercita un control parlamentar puternic. Am speranta, si discutiile din ultimele zile mi-au dat motive de speranta, ca viitorul Parlament va face exact acest lucru.

Va multumesc!”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.