Ion Tiriac, recrutat de Securitate

Ion Tiriac, recrutat de Securitate

0 150

Adica sedus cu anasana in 1963, dar abandonat in 1966.

Fostul mare campion la tenis ar fi fost recrutat de Securitate in 1963 si ar fi semnat un angajament sub numele conspirativ “Titi Ionescu”. Nu ar fi facut insa politie politica, sustine CNSAS. De altfel, notele informative care apar in dreptul sau sunt banale. In decembrie 1966, agentul Titi Ionescu a fost abandonat pentru ca a dat dovada de rea vointa si nu oferea informatii Securitatii.
Ion Tiriac a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu a facut politie politica, a decis in urma cu doua saptamani Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Potrivit adeverintei date de CNSAS, Tiriac ar fi fost recrutat de Securitate in 11 iulie 1963 “pentru incadrarea informativa a unor sportivi si delegati straini care vin in R.P.R. pe linia sportive si sunt suspecti”. Tiriac ar fi semnat un angajament avand numele conspirativ “Titi Ionescu”, iar in dreptul sau apar si doua note informative din aceeaºi zi.

Iata si cum arata prima nota informative.
„In luna iunie a.c. cu ocazia jocului de Cupa Davis RP Romana – Africa de Sud la Bucuresti, au facut deplasarea jucatorii de tenis A.S. si G.F. In a doua zi a sederii lor in tara sus-numitii (cunoscandu-ma cu ocazia turneelor de tenis anterioare mai bine ca pe colegii mei), m-au rugat sa-i conduc pe str. Agricultori la tov. M.O,. careia aveau sa-i inmaneze un pachet din partea unchiului ei (dupa cum am aflat), jucatorul de tenis C., care este stabilit in strainatate. Intrucat persoanele respective nu se puteau inþelege, am fost nevoit sa fac pe translatorul. Cuvintele ce s-au schimbat au fost simple urari de bine, atat din partea celor ce au venit, cat si din partea mamei numitei M.O., pare-se sora lui C. Inainte de a face deplasarea in Anglia (in aceeasi luna) am fost cautat de tov. M.O. pentru a duce un bibelou, dupa cum mi-a spus, unchiului ei. Nu am luat acest bibelou cu mine. In timpul sederii mele in Anglia am fost rugat de cei doi jucatori sud-africani sa-i duc un mantou tov. O. Acest mantou l-am adus si il am acasa la mine. Tot in timpul sederii mele in Anglia am intalnit pe fostii mei colegi de sport N.B. si sotia lui, M.N. Cu ocazia discutiilor purtate am aflat ca B.N. este inginer constructor la firma Marks-Spencer, iar sotia lui e profesoara de tenis la un liceu francez din Londra. Am aflat ca (dupa afirmatiile lor) s-au tinut de o parte de orice discutie publica sau in a in care sa defaimeze tara noastra. Mi-au mai spus ca au fost invitati de cateva ori la receptie la ambasada noastra din Londra. Am fost invitat la ei acasa, insa am refuzat, iar la propunerea lor de a transporta doua camasi de nailon sau echivalentul in bani al acestora pentru a le cumpara, eu am refuzat. Prin ei, pe terenul de tenis am cunoscut un individ plecat de circa opt luni din tara impreuna cu sotia sa si fiica intre 14-16 ani, stabilit la Londra. Numele lui nu mi-l amintesc, insa este un tip de statura mica, slab, brunet, care dupa cum am aflat a facut circa opt ani de inchisoare in tara inainte de a pleca. Dupa plecarea acestuia de pe teren in discutiile cu B.N. am aflat ca lucreaza la B.B.C.. Am auzit o discuþie intre B.N. si acest individ din care rezulta ca acesta se ruga de B.N. sa-i caute un serviciu ca acolo nu era retribuit conform cerintelor materiale personale. Tot in aceasta deplasare am intalnit pe fii printului S., care au participat la aceste turnee de tenis. Am jucat impreuna cu ei tenis. Au abordat in discutii orice problema privind sportul sau discutii amicale si s-au aratat foarte dornici de a vizita tara. Am primit un numar de invitatii la diferite receptii. Am dat curs uneia singure, unde am stat in jurul unei ore cu un grup de sportivi. In rest nu am avut probleme speciale de rezolvat. Am tinut tot timpul legatura cu ambasada noastra care m-a ajutat in orice problema am avut.”

Iata si a doua nota informative.
”In luna mai la Paris am cunoscut pe ing. R.I. care, fiind jucator de tenis, era tot timpul la terenurile unde se desfasura competitie. Din discutiile cu el am aflat ca e dornic sa-si faca concediul anul viitor in tara la noi. La plecare mi-a inmanat sase sticlute de lac de unghii pe care m-a rugat sa dau jumatate dintre ele mamei sale aflate la Bucuresti. Cand i-am inmanat mamei sale aceste lucruri mi-a multumit si m-a intrebat ce face, fiind emotionata, plangand tot timpul. Mama lui locuieste in Cotroceni…. Mai menþionez ca in timpul sederii mele la Paris ne-a dus cu masina de la terenuri in centru pentru a ne face unele cumparaturi din diurna primita de noi acolo”.

Ion Tiriac a fost abandonat din retea in decembrie 1966 deoarece furniza materiale fara importanta:
“Dat fiind faptul ca agentul Ionescu Titi in colaborarea sa cu organele noastre a dat dovada de rea vointa…. propunem abandonarea agentului “Ionescu Titi” si predarea dosarului personal la Serviciul C.”

Se mai poate arata ca Ion Tiriac a fost si urmarit de Securitate, potrivit unui dosar prezent la CNSAS, sub numele conspirativ “Tanase”.

Ce se poate comenta? Ca totul seamana ca scos din bravul soldat Sveik. In rest se vede ca Ion Tiriac a crescut in zona Sceiului si a stiut sa se descurce cu balaurii Securitatii, asa cum a facut-o mai tarziu in afaceri.
Iar daca am prezentat cele doua note, am facut-o ca sa vedeti cum puteau fi fentati, daca vroiai, securistii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.