IQ-ul si bataia la copii

IQ-ul si bataia la copii

0 213

Copiii care iau bataie de la parinti au un IQ mai scazut decat al celor care nu sunt loviti
O „mama de bataie” aplicata copiilor ii poate lasa cu urme pentru tot restul vietii. Loviturile sau orice alte pedepse corporale pot opri dezvoltarea inteligentei copiilor. O spun oamenii de stiinta, care au aratat ca IQ-ul micutilor cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani care au fost batuti de parinti a scazut cu peste 5 puncte in patru ani, fata de coeficientul inteligentei inregistrat la copiii care nu au primit pedepse corporale.

„Partea practica a acestui fapt este ca medicii pediatri si psihologii trebuie sa inceapa sa faca ceea ce nici unul dintre ei nu face acum, si sa spuna «Nu lovi niciodata, in nicio imprejurare»”, a declarat pentru ABC News Murray Straus, sociolog la Universitatea New Hampshire din Durham, care a condus studiul alaturi de Mallie Paschall la Prevention Research Center din Berkeley, California.
Aceasta nu este prima dovada ca bataia vine „la pachet” cu costuri majore pentru copii: un studiu recent a descoperit ca micutii care au suferit pedepse corporale severe au „mai putina materie cenusie”, in comparatie cu ceilalti copii. Stresul, anxietatea si frica sunt elemente care ar putea explica de ce bataia incetineste dezvoltarea cognitiva.
Straus si Paschall au analizat datele colectate in anii ’80, in timpul unui program national de supraveghere a sanatatii copiilor. In 1986, un alt studiu a masurat IQ-ul a 1.510 copii cu varste cuprinse intre 2 si 9 ani si a retinut cat de des mamele acestora le aplicau pedepse corporale. Cercetatorii au repetat testul IQ 4 ani mai tarziu.
Cei doi oameni de stiinta au impartit copiii in doua grupe de varsta – 2 pana la 4 ani si 5 pana la 9 -, pentru ca unii psihologi sustin ca bataile ocazionale sunt acceptabile la cei mici, dar nu si in cazul copiilor cu varste mai mari.
Datele au aratat ca 93% dintre mame si-au lovit copiii o data sau de mai multe ori pe saptamana, in cazul micutilor cu varste intre 2 si 4 ani. La a doua grupa de varsta, cifrele au aratat altceva: 58% dintre mame au apelat la disciplina fizica. Aproximativ jumatate dintre mamele copiilor cu varste mici si-au lovit micutii de trei sau de mai multe ori pe saptamana.
Patru ani mai tarziu, copiii din prima grupa de varsta care nu au fost loviti niciodata au castigat, in medie, 5,5 puncte la coeficientul de inteligenta, fata de copiii care au suferit pedepse corporale. In acelasi timp, copiii din al doilea grup de varsta au castigat, in medie, 2 puncte la coeficientul de inteligenta. „Copiii mici sunt expusi unor riscuri mai mari, deoarece creierul lor se afla in plin stadiu de dezvoltare”, a explicat Murray Straus.

Stimularea cognitiva oferita de mame este decisiva in dezvoltarea inteligentei
Inca si mai importante decat pedepsele corporale sunt insa metodele de stimulare cognitiva, spun cercetatorii, care au descoperit ca acest element face diferenta clara intre copiii cu un IQ ridicat si cei cu un coeficient scazut. Mai exact, modul in care mamele ii stimuleaza pe cei mici sa gandeasca conteaza mai mult decat orice altceva in dezvoltarea inteligentei copiilor.
„Sa presupunem ca avem un copil care provine din parinti educati si iubitori, care ii asigura stimulare cognitiva si care il lovesc: acel copil va fi bine oricum, [desi] poate nu la fel de bine ca in cazul in care nu l-ar lovi”, a continuat Murray Straus.
Cu toate acestea, omul de stiinta respinge vehement ipoteza ca bataia rezolva ceea ce alte forme de disciplina nu pot face. „Cercetarea pur si simplu nu arata asa ceva. (…) Bataia nu aduce nimic mai bun unui copil de 2 ani, decat vorbele: Nu face asta”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.