Iredentism si actiuni criminale in judetele „HarCov”. Raspunsul clujenilor!

Iredentism si actiuni criminale in judetele „HarCov”. Raspunsul clujenilor!

0 621

Cazul contelui şi poetului maghiar Albert Wass (1908-1998) pentru „reabilitarea” caruia, actioneaza posibilul terorist Beke Istvan Attila presedintele Asociatiei iredentiste „Ungaria celor 64 de comitate” din Tg.Secuiesc readuce acut in atentie activitatile iredentiste si sovine prmanente organizate sub „acoperirea” autoritatilor locale maghiarizate.
Faptul este strigător la cer pentru români, din orice unghi ai privi situaţia. Declarat criminal de război şi pe 13 martie 1946, dar şi pe 10 martie 2008, Wass Albert este aproape repus în drepturi pentru secuii din Ardeal, care i-au ridicat statui şi care îl pomenesc la fiecare sărbătoare de-a lor, în ciuda faptului că acest lucru în România este pedepsit prin lege cu închisoarea. In schimb, statuia lui Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe va fi „ingropata” vizual de un deal de pamant de peste 5 metri,ridicat grosolan in fata celui mai frumos grup statuar dedicat viteazului domnitor!
In replica, o organizatie civica din Cluj-Napoca strange semnaturi pentru a se ridica, alaturi de Grupul statuar Matei Corvin, un grup statuar pereche dedicat viteazului Rege Decebal !! Albert Wass szk
Statuile cu… «Secuiul rătăcitor» il reprezinta, de fapt, Wass Albert! Fugit în 1944 în Germania hitleristă şi ajuns apoi, în 1952, în America, Albert Wass a încercat toată viaţa să forţeze reabilitarea sa în Ungaria, lucru neacceptat de autorităţile de la Budapesta.
Învins şi dezamăgit de maghiarii lui, Albert Wass, născut pe 8 ianuarie 1908 la Răscruci, judeţul Cluj, socotindu-se vinovat, se sinucide pe 18 februarie 1998 la Astor, în Florida, lăsând în urmă 14 crime nepedepsite.
În ciuda faptului că promovarea cultului unui criminal de război atrage, potrivit legii, o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, amenzi şi interzicerea unor drepturi, în secuime acest lucru nu sperie pe nimeni. Aşa se face că în mijlocul oraşului Odorheiu Secuiesc, în Parcul Memorial, a fost ridicată, cu acceptul autorităţilor romane de origine maghiară, o statuie reprezentându-l pe Albert Wass.
Pentru a fenta legea, bustul poartă denumirea de “Vandor szekely”, adică “Secuiul rătăcitor”, evitându-se jenant scrierea numelui celui care se face vinovat de crime de război împotriva românilor si evreilor. Şi în alte trei localităţi din Transilvania există statui ale lui Wass, ridicate de comunitatea preponderent maghiară: într-o biserică din satul Lunca Mureşului (judeţul Mureş), în curtea bisericii romano-catolice din Reghin, dar şi – conform Gazetei de Bistriţa – în satul Viţa, comuna Nuşeni (judeţul Bistriţa Năsăud).
Foarte preocupaţi de cultul personalităţii lui Albert Wass, Marko Bela, fostul vicepremier într-un guvern român şi preşedinte al UDMR între 1993 şi 2011, dar şi Attila Verestoy senator UDMR neintrerupt din 1990 până astăzi, au trecut imediat la fapte, încercând reabilitarea criminalului de război. După o bătălie dură în instanţele de la Budapesta, Marko Bela a câştigat acum mai bine de un deceniu dreptul de a tipări numai în România, la editura Mentor, la care era acţionar, volume întregi de poezii de-ale lui Albert Wass.
Mai mult, Attila Verstoy a înaintat în 2002 procurorului general al României o cerere prin care solicita, în numele urmaşilor lui Wass, reabilitarea oficială a acestuia. Pe 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins însă cererea, Wass fiind declarat în continuare criminal de război.
Aniversat pe 15 martie, de Ziua Ungariei Mormântul criminalului de război este întotdeauna acoperit cu steaguri ale Ungariei.
An de an, pe lângă simpozioanele dedicate poeziei lui Albert Wass, organizate din bani publici în localităţile cu populaţie majoritar maghiară, criminalul de război este celebrat în România şi cu ocazia Zilei Ungariei, 15 martie. Cum urna cu cenuşa lui Wass a fost îngropată în parcul Castelului Brâncoveneşti din judeţul Mureş, acesta a devenit loc de pelerinaj mai ales pentru extremiştii maghiari.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.