IRES – starea natiunii: Coruptie, salarii mici, sistem precar de sanatate

IRES – starea natiunii:
Coruptie, salarii mici, sistem precar de sanatate

0 137

Romanii sunt, in prezent, foarte ingrijorati de nivelul coruptiei, salarii, sistemul de sanatate si de prapastia dintre oamenii bogati si cei saraci, 80% dintre participatii la un un sondaj realizat de IRES afirmand ca acestea sunt printre cele mai mari ingrijorari ale lor.
Conform rezultatelor sondajului, facut public duminica, aceste ingrijorari sunt urmate de cele privind sistemul de pensii, somajul, poluarea sau starea mediului inconjurator.

Din lista cuprinsa in chestionar, cea mai mica ingrijorare a romanilor este situatia economica personala (64%), acestia declarand in masura mai mare ca sunt ingrijorati din pricina starii mediului inconjurator (76%) sau a conducerii tarii (75%).

Situatia economiei tarii ii ingrijoreaza pe tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani in masura mai mica decat pe persoanele care au depasit aceasta varsta. Privitor la acelasi aspect se observa diferente in functie de nivelul de scolarizare al respondentilor, respectiv ingrijorarea scade cu cat oamenii au studii mai inalte.
Femeile manifesta o ingrijorare mult mai mare (31,7%) in ceea ce priveste situatia economica personala decat barbatii (18,6%).
Ingrijorarea fata de situatia economica a copiilor sau a nepotilor este mai mare in randul femeilor, al persoanelor cu studii medii si elementare, a persoanelor care locuiesc in mediul rural si rezidentilor din Moldova.
In cazul persoanelor care se declara foarte ingrijorate de sistemul de sanatate, distributia in functie de gen releva o proportie mai ridicata a femeilor care dau acest raspuns. In general, se remarca in randul femeilor o tendinta de a declara in proportie mai mare ingrijorare fata de diferite aspecte. Ele nu se dezic de aceasta tendinta nici in contextul ingrijorarii fata de sistemul de pensii: barbati – 45,1%; femei – 55,6%.

In cazul persoanelor care se declara foarte ingrijorate de sistemul de pensii, distributia pe varste indica o proportie mai mare a acestui tip de raspuns in randul persoanelor intre 51 si 65 de ani (64%), fapt care poate fi explicat de apropierea de de varsta de pensionare. In contrapartida, tinerii intre 18 si 35 de ani declara doar in proportie de 32,2% ca sunt foarte ingrijorati de sistemul de pensii.
De asemenea, femeile declara in proportie mai mare decat barbatii ca sunt foarte ingrijorate de salarii (55,1% vs. 39,1%). Dintre respondentii care se declara foarte ingrijorati in privinta salariilor, cea mai mare proportie o reprezinta persoanele cu studii medii (54,9%), urmate de persoanele cu studii elementare (49,2%) si, mai apoi, de persoanele cu studii superioare (36,9%).

Exista o relatie de inversa proportionalitate intre varsta persoanelor si ingrijorarea declarata fata de mediul inconjurator. Astfel, cu cat inainteaza in varsta respondentii se declara in masura tot mai mica foarte ingrijorati de starea mediului inconjurator. Intre ingrijorarea fata de mediu si studiile absolvite de respondent, insa, se contureaza o relatie de directa proportionalitate, respectiv ingrijorarea creste odata cu nivelul de educatie (studii elementare – 28,1%; studii medii – 31,6%; studii superioare – 37,9%).

In ceea ce priveste somajul, femeile, spre deosebire de barbati, si persoanele cu studii medii si elementare, fata de cele cu studii superioare manifesta o ingrijorare foarte mare intr-o mai mare proportie.

Distributia pe varste releva in cazul a trei intrebari (legate de conducerea tarii, de politica si de nivelul coruptiei) o proportie mai mica a tinerilor intre 18-35 de ani care se declara foarte ingrijorati de aceste aspecte fata de alte categorii de varsta.

Lipsa locurilor de munca reprezinta cea mai importanta problema a Romaniei, conform raspunsurilor date, spontan, de 17% dintre participantii la un sondaj realizat de IRES.
Acesteia ii urmeaza starea deficitara a economiei, mentionata de 15% dintre acestia, conducerea defectuoasa a tarii (10%), coruptia (7%), pensiile si salariile mici (6%), precum si saracia oamenilor si lipsa banilor(6%).
Alte mentiuni au fost sistemul sanitar deficitar, clasa politica datoriile externe sau invatamantul.
Exista si cei care considera ca problema cea mai importanta cu care se confrunta Romania in momentul de fata este mentalitatea cetatenilor (3%).

In ceea ce priveste cea mai mare problema personala perceputa de respondenti, aspectul mentionat in cele mai numeroase cazuri a fost lipsa banilor. Starea materiala (23%) si starea precara de sanatate constituie cea mai importanta problema personala pentru o cincime dintre romani.
Lipsa locurilor de munca este cea mai mare problema a 12% dintre respondenti, in timp ce pe 8% ii supara pensia prea mica, pe 7% salariul prea mic, iar 4% sunt ingrijorati pentru viitorul copiilor.

Studiul priveste starea natiunii si a fost realizat, in septembrie, la nivel national, de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES.
Documentul analizeaza care sunt cele mai mari ingrijorari si probleme ale romanilor, dar deopotriva scaneaza mentalul colectiv in ceea ce priveste resorturile in care oamenii isi gasesc fericirea si isi fac proiectiile de viitor.
Ancheta a fost realizata telefonic, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.383 de indivizi de 18 ani si peste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.