Irlandezii pun restrictii muncitorilor romani

Irlandezii pun restrictii muncitorilor romani

0 290

Irlanda impune restrictii muncitorilor romani. Potrivit hotararilor luate de Guvernul irlandez, romanii se pot angaja in aceasta tara doar pe baza unui permis de munca. Exceptie fac persoanele care au lucrat legal, cel putin un an, inainte de 1 ianuarie 2007. Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), nu au nevoie de permis de munca nici cetatenii romani care au fost deja scutiti anterior de aceasta obligatie, in virtutea statutului lor existent de rezidenta in Irlanda, precum si sotia sau dependentii unui rezident in Irlanda, care a lucrat, cel putin doisprezece luni, pe baza unui permis de munca.


Cu toate acestea, daca sotia si dependentii au intrat in Irlanda dupa 1 ianuarie 2007, permisul de munca este obligatoriu, acestia fiind scutiti doar de testul pietei muncii, care consta in anunt la ziar si la Autoritatea Nationala irlandeza pentru Pregatirea si Angajarea Fortei de Munca (FAS).


Cetatenii romani care au fost in Irlanda cu viza de studii si au avut dreptul la 20 de ore de munca saptamanal, nu beneficiaza de aceste prevederi. Ei vor putea sa continue studiile si sa munceasca doar cu jumatate de norma, altfel avand nevoie de contract de munca legal. Rezidentii in Irlanda, care muncesc de mai putin de 12 luni pe baza unui permis de munca, vor avea nevoie de permis de munca pana la completarea perioadei de un an, dupa care vor putea lucra liber, fara permis. In schimb, sotia si dependentii unui rezident in Irlanda, care a lucrat mai putin de 12 luni, pe baza unui permis de munca, vor avea nevoie de permis de munca pentru o perioada continua de 12 luni.


DMS a mai precizat ca pentru a lucra in Irlanda este nevoie de obtinerea unui numar Personal Public Service (PPS), echivalentul unei inregistrari in reteaua de asistenta sociala nationala, care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala, insa obtinerea acestuia nu da si dreptul de munca legal.

De asemenea, pentru ocuparea posturilor vacante, angajatorii irlandezi trebuie sa dea prioritate solicitantilor din cadrul Spatiului Economic European (SEE), si apoi cetatenilor din Romania si Bulgaria, care au prioritate la angajare in fata cetatenilor din afara SEE, precizeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.