Isărescu doreste un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional

Isărescu doreste un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional

0 796
Guvernatorul Băncii NaÅ£ionale a României, Mugur Isărescu, a arătat, miercuri, că susÅ£ine încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar InternaÅ£ional, în principal pentru credibilitatea pe care o oferă un astfel de document.
 
'Fac parte din categoria acelora care, din considerente în principal de credibilitate, votez pentru încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar InternaÅ£ional (FMI) în contextul în care am văzut cât de volatilă ÅŸi fragilă poate să fie situaÅ£ia în Europa. Explozia asta din Cipru, cred eu, ne-a mai luminat în sens de maturizare. Ne-am dat seama că suntem supuÅŸi, ca Å£ară cu balanÅ£a de plăţi total deschisă, la intrări/ieÅŸiri de capital, suntem expuÅŸi la diverse riscuri', a spus Isărescu în conferinÅ£a de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaÅ£iei. Pe de altă parte, ÅŸeful Băncii Centrale a arătat că nu există niciun semnal de întrerupere a actualului acord cu FMI. 'Am fost la Washington la sesiunea de primăvară, chiar că nu avem niciun semnal. Pe partea monetară, pe partea fiscală lucrurile merg în direcÅ£ia bună, chiar ceva mai bine decât am prevăzut anterior', a explicat Mugur Isărescu. În ceea ce priveÅŸte performanÅ£a fiscală, acesta a afirmat că România are toate ÅŸansele să iasă din zona de deficit excesiv. 'Aici chiar nu văd de ce am putea să ne îngrijorăm. Ca veteran ÅŸtiu câte Guverne, câÅ£i miniÅŸtri s-au sacrificat pe problema reformelor structurale din România. Asta este o treabă grea. Acolo ai o multitudine de factori, numai cine nu a fost într-o vâltoare de restructurare la o întreprindere să stea pe deoparte cu sindicatele, cu managerii… numai o asemenea persoană, fără experienţă, poate să califice uÅŸor un eÅŸec în domeniu. Aici sunt riscuri. Fondul a manifestat mai mult decât înÅ£elegere. Ce nu poate să accepte este ca dintr-un anumit moment în care tot eÅŸuezi, nu îÅ£i iese o chestiune, să 'nu tai coada pisicii', ca să spunem aÅŸa. De la un punct trebuie să iei o decizie. Întârzierile, arieratele, pierderile se contabilizează undeva ÅŸi sunt plătite de către cineva. Eu nu am motive de îngrijorare aici. Nu am motive nici legate de un eventual nou acord', a explicat guvernatorul BNR. Board-ul Fondului Monetar InternaÅ£ional /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie.
 
Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat iniÅ£ial pe 25 martie 2011 ÅŸi este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate. La începutul acestui an, ÅŸeful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat că Acordul României cu Fondul Monetar InternaÅ£ional va expira ÅŸi nu va exista o altă înÅ£elegere, dacă autorităţile române nu îndeplinesc precondiÅ£iile asumate până în luna iunie. PrecondiÅ£iile se referă la reducerea arieratelor, dar ÅŸi la măsuri care vizează companiile de stat – privatizarea CFR Marfă, listarea secundară a unui pachet de acÅ£iuni Transgaz, începerea listării companiei energetice Oltenia.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.