Isi deschide Prefectura Brasov filiala la tribunal?
In contextul in care Prefectura Brasov este parte in 630 procese aflate pe rol, din care 85% dintre acestea se refera la regimul restituirii proprietatilor, respectiv Legea nr. 10/2001 si legile fondului funciar, iar 10% sunt acþiuni in contencios administrativ vizand anularea unor acte emise de administratiile publice locale, care au fost supuse controlului legalitatii, s-ar parea ca titlul nu este departe de adevar.
“Exista si procese deschise de unii cetateni care se considera lezati in drepturile lor de anumite acte administrative. Cele mai multe procese pe rol sunt inregistrate la Judecatoriile Zarnesti si Brasov. În ceea ce priveste localitatile de unde provin cei care au deschis aceste dosare, cele mai multe litigii au ca parti cetateni din Rasnov, Zarnesti si Sacele, zone cu deficit de teren sau unde se contesta pozitionarea loturilor atribuite, solicitându-se vechile amplasamente”, a explicat subprefectul Emil Nita aceasta stare de fapt.
Emil Nita a tinut sa aminteasca faptul ca toate aceste procese sunt gestionate la Prefectura Brasov de doar sase juristi, care trebuie sa urmareasca toate etapele procesuale: Adica ar fi 105 cauze pe cap de jurist. Este drept, cam multe, dar in acest caz ori mai angajaza cativa juristi, ori baga viteza maxima in cei existenti sau Prefectura intreprinde cele necesare sanctionarii celor care au dus la aceasta stare.
“Durata minimãa a unui astfel de proces este de 4-6 luni, dupa care se pot deschide si cai de atac. In plus, nu de putine ori am constatat faptul ca autoritatile locale nu sunt reprezentate corespunzator in instanta. Asa se face ca in unele cazuri se emit decizii ale magistratilor ce nu pot fi puse in aplicare, cum ar fi situatiile unde se impune retrocedarea anumitor amplasamente care sunt deja ocupate si care au intrat in circuitul civil. Numai in zona Fagaras avem circa 150 de astfel de sentinþe inoperabile”, a mai spus subprefectul Nita.
Dar atunci de ce nu previi, ca-I mai usor?
Datele corespund unei statistici realizate de Directia Verificarea Legalitatii Actelor, Aplicarea Actelor Normative, Urmarirea Actelor cu Caracter Reparatoriu si Contencios Administrativ.
Ce as mai putea adauga? Spor in ramura!
Dan Bota