Istoria Imnului National

Istoria Imnului National

0 158

Joi, 29 mai, la Muzeul „Casa Muresenilor” a avut loc vernisajul expozitiei temporare tematice „Istoria Imnului National”. Expozitia a fost realizata cu ocazia implinirii a 160 de ani de la nasterea, la Brasov, a celebrului cantec „Desteapta-te, Romane!”, imnul national al Romaniei. Expozitia cuprinde documente si fotografii originale, legate de autorul imnului, Andrei Muresanu, printre care si o transcriere originala a versurilor poeziei „Rasunet” (cunoscuta azi sub denumirea „Desteapta-te, Romane!”), precum si fotografia originala a poetului, care este foarte cunoscuta azi publicului larg. In cadrul expozitiei , vizitatorii mai pot vedea si alte documente, precum certificatul de botez al lui Andrei Muresanu, foaia matricola a elevilor de la gimnaziul catolic din Bistrita din generatia poetului, publicatii din perioada care a urmat aparitiei imnului etc.

Imnul, cel mai important simbol al unei tari
Expozitia “Istoria Imnului National” este insotita si de o brosura cu texte explicative privind istoria imnului. “unul dintre simbolurile cele mai importante ale oricarei tari este imnul. Alaturi de drapel si stema, imnul reprezinta sinteza valorilor, idealurilor poporului care il canta. De asemenea, poate reprezenta simbolul Casei Regale (in cazul statelor monarhice) sau, si acesta este si cazul cantecului “Desteapta-te romane!”,, un cantec de lupta”, se mentioneaza in brasoura care insoteste expozitia.
Expozitia este deschisa brasovenilor pana in septembrie 2008, putand fi vizitata zilnic, intre orele 9.00-17.00. Pretul biletelor de intrare variaza intre 1,1 si 3,6 lei.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.