Istoria Literaturii Romane Contemporane, prezentata la Brasov

Istoria Literaturii Romane Contemporane, prezentata la Brasov

0 307

Alex Stefanescu, una dintre multele figuri pitoresti ale vietii literare romanesti, redactor-sef al revistei „Romania Literara“, s-a aflat vineri la Brasov, in Sala Festiva a Colegiului National „Andrei Saguna”, pentru a-si promova in fata elevilor brasoveni, cea mai importanta creatie a sa „ Istoria Literaturii Romane Contemporane – 1941-2000”.


Autorul a declarat ca a fost nevoie de zece ani de munca pentru a aduna, in cele peste 1.000 de pagini ale volumului, autori si carti care au marcat literatura romana in perioada de dupa 1941. „Cartea aceasta are un titlu conventional, care poate sa-l dezamageasca pe un cititor sensibil. Drama povestita in paginile ei nu se regaseste in neutra sintagma Istoria literaturii romane contemporane. Este ca si cum o povestire despre un naufragiat infometat care ar ajunge sa manance scoarta de copac s-ar intitula Pranz la iarba verde. Titlul potrivit ar fi fost Ce s-a intamplat cu literatura romana in timpul comunismului (sau macar Literatura romana in timpul comunismului). Am renuntat insa la el intrucat in ultimii ani s-a ajuns la un fel de alergie la tot ce aminteste de politica. Unii cititori ar fi putut crede ca au in fata o scriere propagandistica, ceea ce aceasta lucrare, in realitate, nu este”, spune autorul.


Cartea contine, pe langa foarte multe informatii despre viata literara romaneasca, peste 1.500 de ilustratii, fotografii si fotocopii ale unor manuscrise rare. „ In acest volum fiecarui scriitor ii este dedicata minim o pagina. Am incercat sa scriu cartea atragator, pentru a nu fi plictisitoare pentru cititor, pentru ca pentru mine lectura este o placere si asa as vrea sa fie si pentru cititorii mei“, a mai adaugat Stefanescu. In incheiere, Alex Stefanescu i-a provocat pe liceeni sa-i recite versuri din creatia proprie, iar singurul sagunist care a avut curajul sa faca acest lucru a primit din partea autorului un exemplar al cartii.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.