Izolare termicã si obligaþii energetice la Brasov

Izolare termicã si obligaþii energetice la Brasov

0 212

Izolarea imobilelor incepe sa devina la Brasov, dintr-o optiune pe care locatarii nu se prea se indeamna sa o aleaga, una dintre singurele cai menite sa reduca facturile la incalzire in lunile de iarna si sa creasca confortul termic al locuintelor. Potrivit ultimelor reglementari legale in acest domeniu, 50% din banii necesari izolarii blocurilor vor veni de la guvern iar 30% de la Consiliul Local. Proprietarii de apartamente vor suporta doar 20% din valoarea investitiei, fata de 33 la suta, cat prevedea legea in vechea forma. In urmatoarea perioada, presedintii de asociatii din Brasov vor fi informati asupra prevederilor ordonantei, pentru a stabili numarul de blocuri care vor fi izolate termic.
La Brasov, bugetul local poate suporta, in acest an, izolarea termica pentru cel mult 10 blocuri. Acestea vor fi identificate in urmatoarea perioada dintre imobilele vechi, pentru ca lucrarile sa poata fi demarate cat mai repede.
Initiatorii legii, care ii indeamna pe brasoveni sa faca un efort pentru acoperirea celor 20 de procente din costul lucrarilor, considera ca efectele izolarii termice a blocurilor se vor regasi in facturile din iarna viitoare, care ar putea scadea cu 40 la suta.
Nu este singura masura cu iz energetic pe care municipalitatea este decisa sa o aplice la Brasov. Ultima decizie comunicata de catre autoritati pare o consecinta directa a participarii Primariei la Saptamana Energiei Durabile de la Bruxelles, consumata in perioada 9-13 in capitala Belgiei. De acum inainte, nici un santier nu mai poate functiona la Brasov fara aviz energetic. Toate lucrarile finantate din bani publici vor avea nevoie si de avizul Comisiei Energetice, care va functiona in subordinea Agentiei pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov. Conditiile impuse de aceasta constructorilor sunt menite sa eficientizeze lucrarile pe termen mediu si lung, prin folosirea de solutii constructive eficiente energetic.
Decizia vine in urma unei analize a lucrarilor de reparatii si investitii efectuate la scolile si gradinitele din Brasov, al caror efect energetic a fost practic nul. In ciuda sumelor importante de bani investite, facturile pentru intretinerea cladirilor reparate nu au scazut, ci sunt la fel de ridicate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.