Jaful BAIETILOR DESTEPTI dovedit! Din dosarele trimise la Parchet nu lipsesc Videanu...

Jaful BAIETILOR DESTEPTI dovedit!
Din dosarele trimise la Parchet nu lipsesc Videanu si Ariton!

0 239
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, intr-o emisiune la Romania TV, ca atributiile DNA trebuie redefinite, pentru ca institutia are la ora actuala prea multe sarcini. "DNA a fost construit pentru a combate marea coruptie, cum e si cazul Hidroelectrica. Usor, usor si-a intins foarte mult atributiile incat s-a autosufocat. Acum fiecare procuror are 70-100 de dosare si nu are cum fizic sa lucreze la mai mult de 5 dosare. Sunt absolut convins ca trebuie redefinite atributiile DNA", a declarat Ponta.
El a mai afirmat ca nu poate da un termen pentru numirea procurorilor sefi, pentru ca acest lucru "depinde in final de semnatura presedintelui Traian Basescu, care nu este un om foarte previzibil". Cu privire la viitorul ministru al Justitiei, Ponta a spus ca e binevenit "un profil cat mai putin politic", mentionand ca s-a gandit la un candidat, care e jurist, absolvent de Drept.
 
Declaratiile lui Victor Ponta:
Despre raportul Corpului de control privind Hidroelectrica:
  • Sunt infractiuni. Lucrurile sunt chiar si mai grave, pentru noi cel putin, cei de la USL. Pentru ca noi am vorbit in opozitie despre fapte grave de coruptie in guvernul PDL, dupa aceea am venit si am inceput sa scoatem diverse note de control, cu documente, pentru ca acuzatii la adresa dlui Videanu au fost o multime pana acum, de data aceasta eu am prezentat – Corpul de control, ca nu m-am dus eu sa studiez documentele, in urma unei anchete, care a durat vreo doua luni, a venit cu un teanc de documente semnate de dl Videanu, de dl Ariton, de scretarul de stat Tudor Serban, prin care se aprobau preturi cu care sa vanda Hidroelectrica.
  • Cumparau scump si vindeau ieftin. Dar ce nu era clasic aici, faptul ca de obicei asta facea Hidroelectrica, tot felul de directori, unii au ajuns pe la inchisoare, altii milionari in euro si au firme private. De data aceasta, Corpul de control a gasit la Hidroelectrica si la minister referatele pe care le aporba ministrul. In mod normal, ministrul nu are dreptul si nimic in fisa postului sa se ocupe de preturile cu care vinde o societate. De exemplu, ministrul Transporturilor nu se ocupa de cat e biletul la CFR. Era treaba ANRE si a consiliului de administratie, a conducerii.
  • E o foarte mare frustrare in randul oamenilor care spun "domnilor, ati ajuns la guvernare, ati zis ca ii vedem pe corupti". Un fel de anul 2004, ii tragem in teapa pe corupti. Iar pentru mine frustrarea este aceea ca ii iau pe toti ministrii si le spun "mai, ce faceti, ati facut audit, ati verificat ce-a fost?", iar toata lumea vine si imi arata ca au sesizat, cu documente, nu din gura, la televizor. De dl Blejnar nu mai vorbim, ca sunt nu stiu cate dosare, s-a terminat, nu mai are omul nicio problema; dl Duta de la CNAS – s-au facut dosare cu incalcari grave ale legii.
  • Atentie, pierderea Hidroelectrica din toate contractele adunate se ridica la aproape 1 miliard de euro. De aceea Hidroelectrica a ajuns in 2012 pe pierdere, desi era cea mai profitabila companie romaneasca. A ajuns in insolventa, acum se lupta administratorul judiciar, reziliaza contracte si va fi de anul acesta din nou pe profit.
  • Sunt zeci de sesizari facute, plecate de acum 10 luni, de 8 luni. La Posta Romana nu stim daca se intampla ceva, pentru ca nici macar nu a fost chemat cineva sa fie audiat, sa se ceara niste documente. Probabil ca in Parchet acum este aceasta perioada de interimat. Eu as vrea sa zic, dar n-am dreptul pe care il are un jurnalist, sa intreb "domnule, am vazut ca aveti timp sa il cercetati pe un deputat ca si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar, dar n-aveti timp si de cei care au dat o gaura de un milisrd de euro?"
  • Noi am trimis astazi un dosaroi, facut cu foarte multa munca, dar problema e ca nici nu ni se spune "domnule, ati facut niste lucrari proaste" sau "nu e nicio infractiune, nu e de vina nici x, nici y", nu, stau si dospesc.
  • A fost condamnat dl. Mischie, pana si eu m-am intrebat de ce l-au condamnat pentru ca nu mai tineam minte. Nu-i plang de mila, dar la 10-11 ani dupa, efectul pedepsei penale este aproape egal cu zero. Pe mine nu ma incalzeste, nu mi-as dori sa vad ca peste 10 ani vor fi niste oameni condamnati si, mai ales, ca n-o sa recuperam niciun leu. Pentru ca marea problema a justitiei noastre – sper sa schimbam si in Constitutie acest lucru – este faptul ca daca unerori cei care incalca legea mai platesc, mai sunt condamnati, dar sa recuperezi prejudiciul niciodata. La dl Videanu ar cam avea de unde.
  • La Hidroelectrica era un sistem pe care toata lumea il stia – Comisia Europeana ne-a investigat, toata lumea vorbea despre chestia asta – prin care se faceau niste contracte preferentiale cu niste firme. Contractele au fost reziliate de catre administratorul judiciar, dl. Borza a luat Hidroelectrica de pe pierdere de la Videanu si Ariton si acum este pe profit. Iar oamenii care sunt suparati pe buna dreptate, cei care isi pierd slujbele de la Hidroserv, sunt suparati pe dl Borza sau pe mine, in loc sa fie suparati pe cei care i-au adus in situatia asta. 
  • Maine punem la dispozitie nu doar concluziile. Astazi ati avut concluziile, joi punem la dispozitie – nu cred ca e ceva ilegal in asta – toate documentele din dosar. Cu mare drag.
  • Pana acum facut sesizari la DNA si degeaba. Administratorul judiciar de la Oltchim a prezentat dupa doua luni schema de fraudare a combinatului. Si acolo s-au facut plangeri penale. Muncitorii spun "sa faca Ponta ceva", dar daca nu exista pedepse pentru cei care au incalcat legea, atunci masura este dusa doar pana la jumatate.
Despre atributiile DNA:
  • DNA a fost construit pentru a combate marea coruptie, cum e si cazul Hidroelectrica. Usor, usor si-a intins foarte mult atributiile incat s-a autosufocat. Acum fiecare procuror are 70-100 de dosare si nu au cum fizic sa lucreze la mai mult de 5. Sunt absolut convins ca trebuie redefinite atributiile DNA.
  • Si am discutat cu cei de la DNA si am spus: "uitati-va ca v-ati luat prea multe atributii si practic nu mai reusiti, ca oameni, sa faceti fata, mai hotarati-va odata ce vreti sa tineti la DNA. Decideti voi, nu politicul".
  • Intrebarea mea a fost la un moment dat, asta-vara cred, ca ne uitam cand ii lua pe oamenii din sat DNA-ul. Si le-am zis "ce treaba are DNA cu omul din sat?" Si mi-au aratat ca orice fel de persoana care are o functie politica este la DNA.
Despre numirea procurorilor sefi:
  • Interimatul e zona cea mai de nedorit pentru un Parchet. Nu doar procurorul-sef, ci toti adjunctii sunt interimari. Toata lumea asteapta sa vada ce se intampla. Trebuie gasita cat mai repede o solutie. Pe 3 sau 4 aprilie expira si interimatul domnului Morar. Voi face tot ce tine de mine sa-i avem cat mai repede. Prima incercare a esuat, nu prea e clar de ce. Presedintele a zis ca de fapt de ce ne-am bagat in procedura lunga, ca de fapt propune ministrul Justitiei.
  • Nu va pot da un termen. Stiti de ce? Pentru ca totul depinde in final de semnatura presedintelui Traian Basescu si nu este un om foarte previzibil, ca sa va spun "da, domnule, maine se va rezolva". Eu sper cat mai repede sa avem procuror general, procurori-sefi, adjuncti, sefi de sectii, pentru ca sunt, totusi, institutii fundamentale care traiesc in provizorat si asta nu poate sa fie normal pentru nimeni.
Despre desemnarea ministrului la Justitie:
  • Postul in aceasta configuratie este al PNL. Din punctul meu de vedere, fiind o pozitie oarecum speciala in Guvern si avand aceasta vulnerabilitate a noastra ca tara – ce facem cu MCV, pentru ca pana la urma trebuie sa gasim o solutionare intr-un fel sau altul – cred ca un profil cat mai putin politic e cat mai binevenit. Pana la urma, asa am ales-o pe doamna Pivniceru.
  • Sigur ca ne-am gandit la un candidat, dar nu e momentul in care sa dau mai multe detalii. E jurist, absolvent de drept. Decizia imi va apartine, dar numai in urma consultarilor cu Crin Antonescu.
  • Nu exclud posibilitatea preluarii prin interimat a portofoliului Justitiei. Nu mi-am ascuns slabiciunea pentru portofoliul Justitiei si am spus mereu ca, daca nu am reusit sa ma fac ministrul Justitiei, a trebuit sa ma fac prim-ministru.
  • Daca dl. Basescu respinge propunerea de numire a ministrului justitiei, atunci este posibil sa asigur interimatul. Decizia Curtii Constitutionale este ca poate refuza o singura data.
Despre OUG privind RA-APPS:
  • Foarte nou de la Guvern este faptul ca am adoptat ordonanta cu RA-APPS. Era vorba sa o lasam o saptamana, sa mai… dar ne-am gandit in sedinta cata lume o sa sune pana saptamana viitoare, sa o adoptam acum mai bine, ca sa nu mai sume.
  • Nu va mai pastra Guvernul nicio vila. Sigur, raman acele vile de protocol de la Neptun si de la Sinaia si faimoasa vila de la Covasna, care sunt pentru presedinte, prim-ministru, presedintele Camerei, Senatului, invitati straini. Plus, cea de la Scrovistea, daca nu ma insel. Pentru cazare, RA-APPS isi pastreaza un singur bloc, blocul de pe Eminescu, sunt vreo 65 de apartamente, foarte confortabile, in care au voie sa stea doar ministri si la 15 zile dupa mandat trebuie sa paraseasca locuinta
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.