Jandarmii intervin în procedura de urgență în cazul urșilor

Jandarmii intervin în procedura de urgență în cazul urșilor

Pentru urşi, cota de intervenţie aprobată pe un an este de 350. Nu este o cotă de vânătoare, ci de intervenţie, care presupune recoltarea sau relocarea urşilor

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat ieri la Brașov că pe 8 august va fi semnat Ordinul de ministru privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari – urşi şi lupi. Pentru urşi, cota de intervenţie aprobată pe un an este de 350.
Nu este o cotă de vânătoare, ci de intervenţie, care presupune recoltarea sau relocarea urşilor. Recoltarea se va face doar în cazul urşilor care atacă oamenii, iar la relocare se va apela atunci când un animal intră de mai multe ori o gospodărie şi provoacă pagube. În situaţii de urgenţă, când ursul atacă direct omul, exemplarul va putea fi recoltat, în cazul în care animalul atacă doar gospodăria fără să atace şi persoane, va putea fi relocat mai departe de aşezările umane.
Ministrul a detaliat și procedura de intervenţie în regim de urgenţă. Potrivit Graţielei Gavrilescu, Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţ, Garda Forestieră, Ocolul Silvic care administrează pădurea în care este ursul cu probleme şi primăria localităţii se întrunesc şi elaborează o solicitare de derogare.
Aceasta va fi transmisă Departamentului «Biodiversitate» din cadrul Ministerului Mediului, care acordă avizul şi cota de intervenţie. Apoi, cu ajutorul personalului specializat, se poate interveni în funcţie de fiecare situaţie în parte. Elementul de noutate al procedurii în regim de urgenţă este faptul că în astfel de situaţii va interveni Jandarmeria, cu care s-a semnat un protocol.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.