Jandarmii montani

Jandarmii montani

0 244

In aceasta perioada a sarbatorilor de iarna, jandarmii montani brasoveni au avut destul de lucru, mai ales cu turistii veniti din alte parti, fara munti si fara cunostinte in privinta acestora.
Cele mai multe actiuni s-au desfasurat in perioadele 24 – 26 decembrie 2008 si 1 – 3 ianuarie 2009, cand multi turisti inconstienti au plecat, nepregatiti corespunzator, pe trasee montane marcate, dar si pe drumuri nemarcate si pe vreme nefavorabila, avand apoi nevoie sa fie recuperati de echipele mixte Salvamont – Jandarmerie Montana.
Despre activitatile specifice ale jandarmilor montani aflam cate ceva de la plutonier Vasile Balan, din cadrul sectorului montan.
„In misiunile de recuperare a persoanelor blocate de salbaticiuni, in majoritate ursi si mai ales pe Tampa, nu am fost niciodata atacati de salbaticiuni, animalele comportandu-se pasnic pentru ca jandarmii au stiut sa actioneze fara a le perturba habitatul.”
Despre pregatirea jandarmilor montani ne-a spus cate ceva locotenent Ciprian Aldea, ofiter de presa:
„Anul trecut, dar si in cei precedenti, cursurile de pregatire a jandarmilor montani au fost tinute, la Sinaia, de cadre ale Jandarmeriei Franceze, in urma stabilirii unei colaborari cu Jandarmeria Romana. Se fac cursuri de perfectionare nu numai in tara, dar si in Franta.”
Locotenentul Ciprian Aldea continua: „Pentru a fi jandarm montan trebuie sa ai sprijinul familiei, sa faci sacrificii, sa ai o foarte buna pregatire fizica si psihica, sa ai cunostinte in domeniul montan si, totodata, sa stii sa acorzi primul ajutor.”
O declaratie romantica, la prima vedere, asa cum sunt si muntii si viata in mijlocul naturii, dar o declaratie respectand realitatea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.