Japonia si Australia vor UE-ul lor

Japonia si Australia vor UE-ul lor

0 225

Japonia si Australia vor sa constituie o comunitate economica regionala, inspirata de modelul Uniunii Europene. Cele doua state si-au prezentat fiecare cate un proiect in acest sens, la summitul din Thailanda care a reunit liderii statelor asiatice. Conducatorii celor zece state membre ale Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) s-au intalnit la Hua Hin pentru a discuta despre modalitatile de redresare economica, potrivit AFP.
Blocul regional s-a angajat sa creeze o comunitate economica pana in 2015, care ar putea da nastere unei piete de aproape 600 de milioane de oameni. Insa partenerii regionali invitati la summit (China, Japonia, Coreea de Sud, India, Australia si Noua Zeelenda) au venit cu propuneri mai ambitioase de integrare politica.
„Am gasit discutii deschise privitoare la modul in care va evolua in viitor arhitectura regionala”, a declarat premierul australian Kevin Ruud, care si-a prezentat proiectul infiintarii unei comunitati. „Nu m-am oprit la un calendar precis, am sugerat data de 2020”, a precizat acesta. Intrebat cu privire la ipoteza unei monede unice in regiune, Ruud a ocolit un raspuns clar, spunand ca „important este sa luam lucrurile pe rand”.

Seful guvernului nipon a sustinut un al doilea proiect, pe baza caruia Asia de Est trebuie sa „conduca lumea”. Yukio Hatoyama a evocat necesitatea unor acorduri de liber schimb intre ASEAN (Myanmar, Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda si Vietnam) si cei sase parteneri ai sai, pentru a dezvolta o noua structura.”
„Sa continuam sa construim pe baza diferitelor cooperari existente. (…) Dupa 10, 15, 20 de ani, vom putea crea o forma mai concreta a acestui proiect”, a explicat purtatorul de cuvant al premierului, Kazuo Kodama.
Liderii din regiune au lansat si un studiu de fezabilitate pentru crearea unei imense zone de liber schimb, intre Asia de sud-est, Japonia, China si Coreea de Sud. Un proiect de cooperare economica va fi condus simultan cu India, Australia si Noua Zeelanda.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.