Jeffrey Franks, pune conditii?
Aplicarea Ordonantei 50 pe 2010 privind contractele de credite pentru consumatori intr-un mod corespunzator este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de imprumut, potrivit sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks. „Trebuie sa avem o Ordonanta 50 satisfacatoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastra, ci si a Comisiei Europene „, a declarat, joi, oficialul FMI, dupa o noua runda de discutii la Ministerul Finantelor Publice.
Franks a precizat ca discutiile cu expertii MFP nu au fost finalizate inca. Acestea vor continua vineri si la sfarsitul saptamanii, iar oficialul FMI a spus ca spera sa poata prezenta, luni, rezultatele consultarilor.
OUG 50/2010, actul normativ care reglementeaza contractele de credit pentru consumatori, a impus institutiilor de credit raportarea dobanzilor exclusiv la fluctuatiile unor indici de referinta publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinta a BNR, cu scopul exclusiv al asigurarii transparentei procesului de modificare a ratelor dobanzii, nefiind prevazuta insa si reducerea dobanzilor aferente contractelor de credit in derulare.
Cea de-a sasea misiune a Fondului Monetar International de evaluare a performantelor economice ale Romaniei in conformitate cu prevederile Acordului Stand-By si ale Scrisorii Suplimentare de Intentie a sosit la Bucuresti saptamana trecuta.
Romania a incasat, pana in prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.
Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, in total, la 20 de miliarde de euro.