Jeffrey Franks: Romania iese din recesiune

Jeffrey Franks: Romania iese din recesiune

0 226

Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie, cresterea economica va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, iar populatia va simti ca situatia s-a imbunatatit pana la jumatatea acestui an, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
„Exista intotdeauns un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiva. Chiar si cele negative, precum vanzarile din retail sunt mai putin negative decat erau, iar indicatori precum increderea consumatorului s-au imbunatatit”, a adaugat Franks.
El a aratat ca indicatorii s-au imbunatatit constant in primul trimestru si se asteapta la o crestere modesta a economiei dupa primele trei luni ale anului.
Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.
„Ma astept ca avansul economiei sa creasca gradual pe parcursul anului 2011. Cresterea din fiecare trimestru va fi, in medie, ceva mai puternica decat in trimestrele anterioare, astfel incat sa putem intra in anul 2012 cu o crestere destul de robusta”, a continuat Franks.
Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5%.
„As spune ca pana in a doua jumatate a anului veti vedea ca o persoana obisnuita isi va da seama ca lucrurile s-au imbunatatit”, a mai spus Franks.

Cheltuiala publica este infestata de ineficienta
Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, bazata pe indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum si termenii viitoarei intelegeri, de tip preventiv, care incepe la 31 martie.
„Trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala pentru ca Romania sa-si indeplieasca obligatiile de a reduce deficitul bugetar la sub 3% din PIB pana in 2012. Greutatile cele mai importante au fost depasite prin masurile dure deja adoptate. Vom completa acest proces acordand atentie acelor limitari care stau in calea cresterii economice”, a mai spus oficialul FMI.
El a aratat ca una dintre aceste limitari este absorbtia fondurilor europene, care are ca obiectiv imbunatatirea infrastructurii, a sistemului de educatie si alte zone care sustin cresterea economica.
„In momentul de fata, cheltuiala publica este infestata de ineficienta si sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusa la dispozitia Romaniei pentru fonduri structurale este utilizata. Trebuie sa ne asiguram ca Romania va beneficia cat se poate de mult de aceste foduri”, a continuat Franks.

Politica monetara
Franks a declarat de asemenea ca BNR va lua masurile de politica monetara necesare pentru a reduce din nou inflatia dupa ce preturile au crescut peste asteptari in primele doua luni, influentate de cotatiile internationale la alimente, petrol si energie,
„Ne asteptam ca trendul inflatiei sa fie descrescator pe parcursul anului 2011”, a continuat oficialul BNR.
Referindu-se la aprecierea leului, Franks a declarat ca aceasta reprezinta un vot de incredere dat de investitorii straini, in conditiile in care fluxurile de capital sunt mai degraba orientate catre Romania decat din interiorul tarii spre exterior.
„Cred ca aprecierea din ultima vreme a fost determinata de un val de incredere fata de Romania. In prezent exista anumite fluxuri de capital care mai degraba sunt orientate catre interior decat din tara catre exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de incredere dat de investitori in tara respectiva”, a afirmat oficialul FMI.
Cursul de referinta anuntat vineri de BNR, de 4,0881 lei/euro, este cel mai redus din ultimele 12 luni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.