JEFFREY SACHS, ÎNCEPUTUL ȘI SFÂRȘITUL SUA ÎN ESTUL EUROPEI
Discursul lui Jeffrey Sachs din Parlamentul European este unul istoric. Profesorul american a fost mesagerul reformelor de tip american din anii 90 din Estul Europei, acum el anunță că SUA se retrag de pe teren. E o istorie cât o generație post-decembristă, care trebuie consemnată ca atare.
Și europenii de vest și cei de est știu că americanii se vor disipa pe vechiul continent, de unde îndemnul lui Sachs de a negocia cu Rusia, care e stat de „vocație europeană”. Să spună asta un reprezentant al statului profund american, la nivel de strategie geopolitică, nu e puțin lucru! Mesajul e prea limpede.
Problema liderilor europeni acum este cum să împacheteze acest mesaj pentru propriile popoare.
Cei care, ca Viktor Orban, au început mai demult exercițiul suveranist, au o sarcină mai ușoară.
În Ungaria, Putin nu e diavolul, nici Trump un îndrăcit de conivență cu Putin.
Mai complicat este pentru polonezi (al căror președinte a fost tratat aproape mizerabil de Trump). Mai greu e pentru agitații baltici.
Mai greu și pentru români, care au, totuși, pe „trăgaci” omul potrivit pentru această schimbare istorică (nu e vorba de calitățile reale numai, ci de funcția ce rezultă din imagine).
Bulgarii fac și ei pași în direcția nouă (nici ei nu vor fi șocați, din motive lesne de înțeles).
Slovacii sunt deja la ei acasă, cehii se vor descurca între noua Germanie și Rusia care oricum e mai departe.
Opinia noastră publică ia foc pe măsură ce înțelege mai bine despre ce e vorba. De aceea lucrurile nu se spun brutal, ci se dezvăluie lent, pas cu pas.
Deocamdată, oamenii care privesc spre vest cu pasiune cred că Europa se va ridica precum un val împotriva Americii lui Trump. Complet fals.
Germania lui Merz va trece la repararea conductei de gaz și la revenirea pe piața rusă.
De unde „sfidarea” Americii, diplomatică și stranie, în condițiile în care Trump se arătase elegant cu viitorul cancelar.
Dar Europa de vest trebuie, la rândul ei, să iasă cu fața curată din acest amalgam de interese care se desfac spre limpezire geopolitică.
China, tăcută în ultima vreme, e prea liniștită – iar acest lucru e semn de pace și colaborare fructuoasă pe viitor.
SUA au ratat ținta, evident.
Nici nu aveau, în fond, altă cale.
Rusia trebuia să revină la o centură de siguranță în jurul granițelor ei vestice, pe care SUA nu mai putea s-o mențină încordată, căci nu mai merita.
Dezvăluirile cu fondurile americane sifonate în zona noastră (inclusiv în zona obscură și periculoasă a transferului de arme) au darul de a acoperi și justifica acțiunea de retragere.
Alegerile din Germania sunt o bună acoperire pentru această schimbare, ca și cele din România.
Sprijinul SUA pentru AfD e de fațadă. Nu așa se oferă sprijin, pe rețele sociale și în văzul lumii, ca la piață. Sistemul, ca și la noi, așteaptă să se limpezească lucrurile pentru a oficializa ceea ce acum este dovadă de „extremism”.
Care extremism?
Nu există în Europa niciun partid extremist.
Etichetele sunt făcute pentru ca produsul politic să fie vândut scump, pe număr mare de voturi.
P.S.
Se pare că doar Netanyahu nu a intrat în cadență, după remarcile lui Sachs. În rest, e liniște pe teritoriul încă imperial american.
Autor: Cristi Pantelimon
Sursa: facebook.com