Jocul strămoşesc Braşoveanca a unit în horă turişti şi localnici
Sute de brașoveni și turiști s-au prins în dans de Sfanta Maria pentru a sărbători Brașoveanca. Piața Sfatului a găzduit evenimentul dedicat recuperării și recunoașterii acestui celebrului dans Braşoveanca, născut în Șchei, un adevărat simbol al oraşului
Sute de brașoveni și turiști s-au prins în dans de Sfanta Maria pentru a sărbători Brașoveanca. Piața Sfatului a găzduit evenimentul dedicat recuperării și recunoașterii acestui celebrului dans Braşoveanca, născut în Șchei, un adevărat simbol al oraşului.
4 ansambluri muzicale au urcat pe scena special amplasată în centrul istoric unde au interpretat cântece și dansuri populare din diferite zone ale țării. Dansul Brașoveanca a fost întâmpinat cu bucurie.
Spectatorii nu au putut sta deoparte ñi s-au prins imediat în dans.
Originea jocului Brașoveanca s-a născut în Șchei; unul din cele 6 jocuri pe care junii și tinerii le dansau în public pentru a demonstra că se pot integra în comunitatea adulților.
Potrivit istoricului dr. Alexandru Stănescu, consultantul proiectului, jocul Brașoveanca este atestat prima dată în scris ca o datină veche la 1830 când sunt pomenite trei jocuri: jocul de la Crucea Mușicoiului, Jocul din Pajiștea Mare și Jocul din Cacova, de la Șargu. Brașoveanca este jucat pe patru continente la nunți și la petreceri, iar românii îl învață chiar de la grădiniță. Atmosfera din Piaţa Sfatului a fost una de petrecere iar oamenii s-au simțit minunat.
Evenimentul face parte din proiectul cultural Sm@rtCult Brașov, cofinanţat de Primăria Braşov, în scopul de a promova valori si simboluri locale de importanță națională.
Vifor Rotar
Iv g7ysez4wxtbimikibggajdhdhsdbdbzshue82829384483890999999jejeehz
Z. B
– cbuww
S. Xbhxjem