Junii a adus tot Brasovul in centrul vechi
Mii de brasoveni si turisti au intampinat Coborarea Junilor in Cetate. Strazile din centrul orasului au fost cotropite de spectatorii evenimentului care a incheiat triumfal „Zilele Brasovului”. Parada calare care celebreaza victoria romanilor din Schei asupra locuitorilor din vechea Cetate i-a impresionat deopotriva pe copii si pe adulti. Ziua s-a incheiat cu petrecerea campeneasca de la Pietrele lui Solomon, unde brasovenii s-au alaturat cetelor de juni in jurul meselor incarcate de bunatati.
Imbracati in stravechile si pitorestile lor haine de sarbatoare, calare pe cai impodobiti cu ciucuri si panglici colorate, 200 de calareti din toate cele sapte grupuri de juni au defilat pe strazile Brasovului. Asa fac in fiecare an in Duminica Tomii, iar coborarea lor in Cetate este intampinata mereu cu urale si aplauze de mii de persoane.
Inca de dimineata, brasovenii si turistii s-au adunat de-a lungul strazilor din Centrul Brasovului, pe traseul paradei junilor. Plecarea alaiului s-a facut, ca in fiecare an, din Piata Unirii. Defilarea fost deschisa de Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Brasovecheni, Curcani, Dorobanti, Rosiorii iar alaiul a fost incheiat de Junii Albiori.
Junii Tineri s-au oprit la Cimitirul Groaveri, unde i-au adus un omagiu lui Andrei Muresianu, autorul Imnului National, cantand „Desteapta-te, romane!”Dupa defilarea prin oras, junii, insotiti de un numeros alai de spectatori, s-au indreptat spre Pietrele lui Solomon. Ajunsi la Pietre, fiecare grup s-a asezat la masa sa, plina cu bunatati, strajuita de steagul propriu.
Junii au aruncat din nou buzduganul, ritual care este intotdeauna insotit de celebra lor hora neincheiata.
Junii au continuat petrecerea pana spre seara la Pietrele lui Solomon, alaturi de brasoveni si turisti.
Vifor Rotar