Junii Brasovului revin in oras de Duminica Tomei

Junii Brasovului revin in oras de Duminica Tomei

0 154

Traditia Junilor Brasoveni care coboara din Prund in centrul orasului, intr-o parada de exceptie, asteptata atat de localnici, cat si de turistii veniti special in Brasov pentru aceasta manifestare.
Sarbatoarea are loc, anual, in duminica de dupa Sfintele Pasti.
Spectacolul imbina elemente de mit, ceremonial si magie.
Ruta traditionala, urmata cu sfintenie in fiecare an este urmatoarea: junii coboara calare in Cetate, dupa care, in jurul orei 10, se indreapta spre Piata Prundului, din fata bisericii Sf. Nicolae, unde se inconjoara statuia eroului necunoscut, nu inainte ca preotul paroh sa le sfinteasca steagurile printr-o scurta slujba.
Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori.
Radacinile sarbatorii se pierd in negura timpurilor. Nu se mai stie astazi daca sarbatoarea era la origine un ritual de initiere a tinerilor sau daca marca singura zi a anului in care populatiei romanesti ii era permis sa intre liber in orasul sasesc Kronstadt/Brasov. Junii din Schei si cei din Brasovul Vechi impart traditii comune si au fost uniti spatial, inainte de venirea sasilor, care treptat i-au despartit cu Cetatea.
Intr-un hrisov ce dateaza din 1728, pastrat in arhivele Muzeului Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului , cercetate asiduu de neobositul director al institutiei, prof.dr.pr. Vasile Oltean, Junii sunt pomeniti drept „o oranduiala din batrani”. Acesta afirma ca obiceiul are „in desfasurarea lui elemente de mit, rit, ceremonial si magie, subordonat celor trei aspecte alcatuitoare: primavaratic, pascal si eroic”.
In Lunea Pastilor, Junii Tineri, avand palariile impodobite cu flori, merg la biserica, apoi, se impart in trei grupuri, condusi de vataf, armasul mare si armasul mic.
In sunetele „Marsului Junilor cand merg dupa oua”, se indreapta spre casele cunoscutilor si in special pe la cele cu fete de maritat, pentru obiceiul stropitului.
Cand ajung la porti, adreseaza cu salutul pascal „Hristos a inviat!“ si cer voie sa stropeasca.
Junii Tineri se vor aduna, asadar, in Piata Prundului pentru unul dintre obiceiurile cele mai pitoresti si spectaculoase din ceremonialul Junilor Brasoveni si Brasovecheni: „aruncarea in tol”.
Pe tot parcursul calatoriei, junii sunt intampinati cu urale si aplauze, carora junii le raspund prin a-i invita sa-i insoteasca la Pietrele lui Solomon, unde are loc o petrecere campeneasca.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.