Junii – un brand al Brasovului

Junii – un brand al Brasovului

0 128
Brasovul se poate mandri ca are un brand cat se poate de original, junii, insa, obiceiurile lor sunt inca destul de slab promovate, acestia fiind in prim-plan doar in Duminica Tomii, atunci cand sunt organizate si Zilele Brasovului. Agentia Metropolitana Brasov (AMB) a reusit sa obtina o finantare de aproape 60.000 de lei pentru a promova in toata tara traditiile acestora, traditii care se desfasoara pe tot parcursul anului, insa, prea putin cunoscute.
Reprezentantii AMB considera ca promovarea acestora ar putea avea impact si pentru turism in ideea transformarii tuturor acestor activitati ale junilor in evenimente de anvergura. „Sunt cel putin 16 activitati pe care junii le organizeaza de la Bunavestire pana la sarbatorile de iarna”, a precizat istoricul Alexandru Stanescu.
Materialele si brosurile tiparite de AMB vor ajunge atat in unele institutii de invatamant brasovene, cat si la toate bibliotecile judetene din tara, dar si la institutele de Istorie si Etnografie, din centrele universitare de la Bucuresti, Cluj, Sibiu, Iasi si Timisoara. Astfel, grupurile de juni vor fi corect prezentate, iar cei interesati vor putea afla mai multe amanunte despre toate aceste obiceiuri, vestimentatia lor, dar si despre troitele unde acestia se intrunesc cu ocazia diferitor evenimente. Pastratori ai traditiilor, junii, impartiti in sapte cete, readuc in atentie obiceiuri din timpuri stravechi.
De asemenea, membrii fiecarei cete poarta costume specifice, confectionate manual in casa, de bunici, mame, sotii sau surori, cele mai multe fiind vechi de peste o suta de ani si transmise cu piosenie din generatie in generatie.
La origine, parada din Duminica Tomii este si ea expresia unei realitati istorice: in timpul Imperiului Austro-Ungar, Junilor – care constituiau singura comunitate romaneasca din cuprinsul Brasovului – le era permisa intrarea calare in cetate intr-o singura zi din an. Anularea acestei prevederi, dupa o presiune indelungata a romanilor, s-a transformat in sarbatoarea din duminica Tomei.
Interzisa de regimul comunist in 1949, printr-un decret semnat de Ana Pauker, parada a fost reluata in 1967, cand Ceausescu a permis acest lucru dupa ce a fost intampinat cu paine si sare de un grup de Juni calari la o vizita in Brasov.
 
Sandu Dumitru

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.