Justitia – o afacere de familie la Brasov
Sfarsitul saptamanii trecute a marcat Ziua Justitiei in Romania; la Brasov, evenimentul s-a consumat sub forma Zilei Portilor Deschise la Parchetul de pe langa Tribunal. Ocazie cu care numerosi cetateni au dorit sa viziteze institutia si sa se familiarizeze cu procedurile pe care le deruleaza magistratii in indeplinirea cotidiana a sarcinilor de serviciu. Dar si cu modul de lucru al unei institutii care, la dimensiunile sale nationale, face in prezent obiectul a numeroase controverse si suspiciuni in legatura cu transparenta practicilor si a felului in care procurorii inteleg deontologia profesionala.
In calitate de purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, procurorul Ramona Diaconu a stat intreaga zi la dispozitia curiosilor, oferind explicatii si lamuriri. Fara voia organizatorilor, un eveniment neprevazut survenit aproape de incheierea programului a tinut parca sa-i contrazica pe cei ce cred ca meseria de procuror este o hartogareala de rutina. Un individ a profitat de usile deschise ale Parchetului pentru a se introduce in birou procurorului Diaconu, sub motiv ca detine informatii despre cazul Elodia Ghinescu. Care tine politia, jandarmeria si procuratura pe jar si cel putin jumatate din populatia Romaniei treaza pana la ore mici din noapte.
Nimic nelalocul lui in atitudinea individului, data fiind importanta subiectului. Asta pana cand doamnei procuror i-a venit ideea de a pune ca barbatul sa fie perchezitionat. Asa s-a descoperit ca omul avea un pistol la brau; desi detine permis de portarma, legea ii interzice totusi sa patrunda inarmat in institutii ale statului precum Parchetul.
In ciuda dozei de spectaculozitate pe care o contine, nu acesta este insa cel mai neobisnuit fapt ce merita semnalat in sanul justitiei brasovene. Altul este aspectul vizibil si frapant din curtea institutiilor care impart dreptatea sub Tampa. Aerul de puternica familiaritate. Nu in sens figurat, ci in cel foarte propriu al apartenentei la aceeasi familie a practicantilor brasoveni ai diverselor meserii ce au legatura cu justitia.
Politia taie avocatura la ea acasa
Pe langa detaliile tenebroase si sangeroase ale cazului disparitiei avocatei brasovene, faptul ca ea practica avocatura iar sotul Cristian Cioaca era politist este cat se poate de banal. A scapat nesemnalat cum se cuvine doar pentru ca picanteriile si dedesubturile cazului au acaparat integral atentia anchetatorilor si audientei. Pana si replica cinematografica despre care sotul victimei, suspectul principal in acest posibil caz de crima si transare ulterioara a cadavrului, sustine ca a stat la baza unui scenariu imaginat de Elodia pentru a-l defaima, este inspirata tot dintr-o situatie profesionala asemanatoare. Se stie ca Cioaca si aparatorul sau au depus drept probe la dosar copii ale ultimului film al lui Anthony Hopkins – The Fracture. Thrillerul este povestea unui psihiatru care isi ucide nevasta, o politista, ca sa se razbune pe infidelitatea consoartei, care avea o aventura cu un coleg de serviciu. Amanunte care se potrivesc de minune cu pretinsul adulter pe care il consuma Elodia Ghinescu in compania unui misterios ofiter SRI., cu care voiajase in Dubai cu cateva zile inainte de a disparea din peisaj.
Drepturile Omului de-acasa
Cu o saptamana in urma, o oarecare Claudia Serban-Cernat, detinatoarea titulaturii pompoase de presedinte al Ligii Nationale si Internationale de Aparare a Drepturilor Omului, era implicata intr-un context care aduce intrucatva cu cazul Elodia. Din fericire, numai la nivelul statutului profesional. Duduia Serban-Cernat aparea in calitate de avocat la audierile la care era supus sotul ei, un politist brasovean trimis in judecata de DNA pentru instigare la dare de mita. Probabil ca prestatiei femeii, venita sa apere Drepturile Omului sau ar fi trecut neobservata sau cel mult taxata drept semnul unui mariaj exemplar, in care sotii isi sunt alaturi si la rau, daca n-ar fi fost contestata vehement de catre Baroul Brasov. Care, prin vocea decanului sau, a acuzat-o pe madam Claudia de uzurparea calitatii de avocat, intrucat nu plateste cotizatia la Baroul de Stat, ci face parte dintr-o forma paralela de organizare, in care practica toti cei care nu figureaza in scriptele baroului legal. Un prilej pentru a redeschide disputa dintre avocatii cu drept de practica si cei pe care instantele nu-i agreeaza, proveniti din randurile fostului Barou Constitutional.
Dispensa pentru Ramona Diaconu
Revenind, asa cum sta bine unei naratiuni ciclice, la procurorul Ramona Diaconu, sa semnalam un caz care n-a rasuflat deloc in presa locala. Doamna Diaconu s-a prezentat de curand in instanta pentru a-l apara pe sotul sau, ofiter SRI, dat afara din randurile Serviciului Roman de Informatii. Prestatia ca avocat a doamnei procuror nu va putea fi contestata, probabil, de nimeni, intrucat s-a produs in virtutea dispensei acordate de lege procurorilor, aceea de a putea pleda in cazuri ce privesc membri ai familiei sale.
Dupa cum nimeni nu va fi impiedicat sa vada aerul de maxima familiaritate din institutiile chemate sa gestioneze actul de justitie la Brasov
Vifor Rotar