Kaki, un fruct exotic cu nume de culoare
Kaki este un fruct exotic, mai precis o piersica japoneza care seamama izbitor de mult cu o gogonica romaneasca. Sunt mai multe tipuri de kaki. Unele cresc in China, Japonia, India, Europa sau America. „Marul din Orient” (astfel era numit kaki in Asia de est) este raspandit mai mult in China, centrul sau de origine si apartine familiei Ebenaceae.
Culoarea variaza de la galben deschis la portocali-rosiatic, iar forma sa este asemanatoare cu a rosiei sau a unui dovleac.
Copacul kaki are o crestere lenta, este longeviv si atinge, uneori depaseste, 10 m in inaltime in cazul soiurilor cu vigoare ridicata. Trunchiul este drept cu scoarta de culoare gri inchis. Frunzele sunt cazatoare de forma eliptica sau ovala, culoare verde lucios pe partea superioara, verde clar, uneori argintiu
Fructul este o baca, a carei forma variaza de la plata la alungita predominand forma rotunjita. Culoarea epidermei, la maturare, este galben-orange pentru marea majoritate a soiurilor, doar unele avand culoare rosiatica. Culoarea pulpei variaza de la galben-orange, uneori rosiatic, la rosu-maro sau bronz.
Fructele de kaki sunt destinate in primul rand consumului proaspat si rareori transformarii industriale (uscarii). Adeseori este utilizat ca planta ornamentala datorita culorii verde lucios a frunzelor pe timpul verii si fructelor de culoare rosu-orange prezente pe ramurile copacului desfrunzit toamna tarziu.
Fructele de kaki sunt foarte bogate in glucoza. Detin apa intr-un procent de 80,52% la 100g, proteine 0,59%, vitamina C 7,5%, calciu 8mg, fosfor 17mg, magneziu 9 mg etc.
Activitatea antioxidanta a fructului de kaki este datorata in principal continutului de tanini. Activitatea antioxidanta variaza in functie de soi si este foarte ridicata in cazul anumitor soiuri astringente ce prezinta valori asemanatoare capsunilor si mirtului. Datorita taninilor condensati prezenti in fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul si o vasta gama de tumori. Frunzele de kaki sunt uscate si utilizate in prepararea ceaiului verde, in diverse preparate erboristice pentru a reduce imbatranirea pielii.