Kelemen Hunor consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea...

Kelemen Hunor consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea Uzului constituie o denigrare(!?) a memoriei soldaţilor maghiari. Dar de ce nu și a celor români, interziși să fie înhumați într-un cimitir internațional?

0 466

Într-o scrisoare adresată premierului şi semnată de Kelemen Hunor, UDMR protestează pentru faptul că Primăria oraşului Dărmăneşti a alocat parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului international din Valea Uzului. Cimitirul militar se află într-o zonă pe care atât Primăria Dărmăneşti, redevenita propietarul locului dupa reforma teritoriului national si reimpartirea in judetele istorice, cât şi cea din 
Sânmartin – supusa la presiuni etnice – o consideră ca fiind a ei.

Administraţia din Dărmăneşti a amplasat deja în cimitir 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă din beton şi intenţionează să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale în 17 mai a.c. 
Primăria Sânmartin, din donaţiile recente ale Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, a amplasat aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari, ucişi în bătăliile sângeroase din Valea Uzului dintre armatele română şi maghiară.
De fapt, satul parasit de 11 ani, Valea Uzului, este socotit de Guvernul Ungariei puncul cel mai estic al …fostei Ungaria Mare si care se vrea un fel de  „graniță simbol” a maghiarimii, inclusă în viitoarele „itinerare ale reintregirii”!! Kelemen chiar ne crede „chiriasi” in Transilvania?  

În scrisoarea pe care a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, UDMR protestează faţă de… iniţiativa primăriei localităţii băcăuane: „Toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative şi să organizeze acţiuni de comemorare, dar suntem ferm convinşi că nici o amplasare a unui memorial sau nici o comemorare nu trebuie să aducă atingere sensibilităţii unei comunităţi şi nu trebuie să încalce demnitatea acesteia” – se arată în textul trimis de preşedintele formaţiunii etnice, conform www.udmr.ro.

UDMR pretinde că cimitirul militar international figurează în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010.
La rându-i, Consiliul local Dărmăneşti a adoptat, la data de 29 martie a.c., o hotărâre – obţinând şi avizul Ministerului Apărării – pentru reînfiinţarea unui Cimitir Militar Internaţional. 
În anexa la hotărârea de Consiliu local al oraşului Dărmăneşti,  se arată că Cimitirul internaţional al eroilor instituit (acolo in perioada interbelica!) este, în momentul de faţă, în domeniul privat al localităţii.(Valea Uzului se află la 21 km faţă de Dărmăneşti şi …la 33 km faţă de Sânmartin, dar localitatea nu mai este locuită practic de cativa ani).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.