La 8 luni de la invazie, oficialul Aurescu anunță că România nu...

La 8 luni de la invazie, oficialul Aurescu anunță că România nu a ajutat militar Ucraina

0 293

O problemă spinoasă, apărută la doar cîteva luni de la invadarea Ucrainei, este în ce măsură România a ajutat țara vecină în plan militar, oficialii români, în frunte cu Klaus Iohannis, refuzînd să dea vreun răspuns fie el și vag. Deși au existat și voci, interne ori externe, care au clamat contrariul, azi, la împlinirea a 8 luni de la invazie, ministrul de Externe Bogdan Aurescu exclude ajutorul militar de pe lista celor oferite Ucraine de țara noastră.
Într-un amplu material postat azi pe siteul Digi24, Aurescu prezintă foarte amănunțit tot ce a făcut România pentru Ucraina, dar lipsește orice referire la ajutoare militare. Semn că țara noastră ori nu a avut curajul să livreze arme ucrainenilor, ori a făcut-o, dar se teme să recunoască.
Întrebat în iulie dacă a dat arme ucrainenilor, Iohannis a răspuns:
„Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.
Un mare apropiat al președintelui, deputatul PNL Alexandru Muraru, dădea de înțeles, la un moment dat, că România ar fi furnizat chiar arme grele Ucrainei, dar pe mutește.
Luna trecută, purtătoarea de cuvînt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat România că trimite arme Ucrainei în secret.
Iată că azi, Aurescu extrage România din ecuația militară, prezentînd, cum spuneam, în amănunt, tot ajutorul dat de țara noastră ucrainenilor, listă de pe care lipsește complet ajutorul militar.
„În acest război, România nu a stat deoparte și nu a asistat de la distanță. România a fost în prima linie de acțiune(…) Sprijinul nostru pentru Ucraina a fost, este și va rămâne multidimensional și cuprinzător.
Acționăm în plan politic, diplomatic, umanitar economic, financiar, sectorial – de pildă, prin facilitarea exporturilor de cereale și alte produse ucrainene, dar și prin folosirea dreptului internațional – spre exemplu, pentru susținerea atribuirii responsabilității și combaterea impunității acelor reprezentanți ai puterii ocupante care au comis crime internaționale în teritoriile vremelnic invadate.
Am pus în această luptă toate armele politico-diplomatice și de asistență pe care le aveam la dispoziție și, acolo unde a fost posibil, am deschis noi drumuri(…)
Guvernul României a răspuns solicitărilor Ucrainei și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe.
Până în prezent, România a facilitat 56 de transporturi umanitare, din state ca Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia de Nord.
Am oferit adăpost și asistență refugiaților din Ucraina, pe care i-am primit în țara noastră cu brațele și inimile deschise scrie Aurescu în material.

Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.