La Apata, duminica, este impuscat cocosul
din Apata.
Se crede ca originea obiceiului este legata de o legenda a locului din secolul al XIV-lea. Impuscatul cocosului este un obicei traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei. Ceremonialul se desfasoara in prima zi a Pastelui catolic.
Se crede ca originea obiceiului este legata de o legenda a locului, care spune ca in sec. al XIV – lea, in timpul unei invazii tataresti, populatia s-a retras in cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cantec de cocos in cetate, locuitorii refugiati fiind astfel descoperiti. Cetatea a fost asediata, iar supravietuitorii au hotarat drept pedeapsa impuscarea cocosului care i-a tradat.
Astazi, participantii la acest obicei sunt copiii, scopul sarbatorii fiind initierea in ochirea si tragerea la tinta cu arbaleta (locul cocosului viu fiind luat de cocosul desenat).
Astfel, in fiecare an, in ziua de Pasti, dupa iesirea de la Biserica, copiii imbracati in costum popular se aduna la ,,gazda”, locul unde s-au initiat mai multe saptamani. De acolo porneste un alai alcatuit din: grupuri de baieti, fanfara din comuna, fetele si ceilalti locuitori. Toata lumea se indreapta spre marginea satului, sub un deal, unde se va desfasura ceremonialul. In cazul in care timpul este nefavorabil, ceremonialul se va muta pe stadionul din comuna.
La locul de desfasurare a intrecerii se afla un panou pe care este desenat un cocos si in mijloc o tinta de ochire. Copiii se alineaza in fata tintei si, dupa ce spun versurile si cantecele ce constituie ,,judecarea” cocosului, pregatite anume de baieti, se trece la tragere. Fiecare baiat trage la tinta de trei ori. Sarbatoarea se incheie cu o masa si o petrecere la Caminul Cultural.
Evenimentul este organizat de Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, cu sprijinul financiar al Consiliul Judetean Brasov, impreuna cu primaria Apata. va invita
Trebuie precizat ca, in desfasurarea acestui eveniment, nu va fi ranita nicio pasare!