La Brașov a fost lansat proiectul educațional și cultural „SPECTRUM”

La Brașov a fost lansat proiectul educațional și cultural „SPECTRUM”

0 7

–   Roxana Mînzatu, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, a dialogat cu elevii brașoveni despre educație, dezvoltare comunitară și politici publice referitoare la inteligența artificială

Primarul George Scripcaru a participat, alături de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, inspectorul școlar general Ovidiu Tripșa și consilierul local Alexandra Crivineanu, la lansarea proiectului educațional și cultural „SPECTRUM”, o inițiativă care își propune să creeze un spațiu de dialog deschis între specialiști din diverse domenii și comunitatea brașoveană.

Prima rundă de discuții a avut-o ca invitat special pe Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, care a purtat un dialog cu elevi ai colegiilor “Ioan Meșotă”, „Unirea” și, desigur, „Andrei Șaguna”, care a fost și gazda evenimentului, subiecte de interes pentru elevi, precum educația, dezvoltarea comunitară și politicile publice referitoare la inteligența artificială. De asemenea, au fost abordate subiecte legate de meseriile pe care Uniunea Europeană pune un accent deosebit, precum cele din domeniul tehnologic, digital și al sustenabilității.

Am venit la Brașov să discut și să îi aud pe tinerii de la mine de acasă, elevi în primul rând, și o să mă văd și cu studenții de la Universitatea Transilvania, pentru că eu am un portofoliu legat de zona de educație, competențe, și vreau să știu cum e cu «Erasmus», să simt că programul este benefic că poate fi îmbunătățit, ce universități vor să studieze și ce părere au despre marile teme politice și sociale. I-am întrebat despre cum văd ei reglementarea prin lege a utilizării inteligenței artificiale în relațiile de muncă. Mulți m-au întrebat, astăzi, despre cum gestionăm imigrația și migranții și toată această temă politică, dezinformarea și ce înseamnă rețele sociale. Sunt teme care le-au dat curaj și acum nu mai puteam încheia pe final cu întrebările pe care le adresau. Sunt conectați, părerea mea, la unele teme europene”, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Proiectul „SPECTRUM” aduce în prim-plan întâlniri și dezbateri pe teme de actualitate, cu participarea unor invitați de prestigiu din mediul academic, cultural, economic și politic. Elevii colegiului sunt moderatori ai acestor întâlniri, având astfel oportunitatea de a-și dezvolta competențele de comunicare, gândirea critică și implicarea civică. 

M-am regăsit în foarte multe din discuțiile avute și apreciez că Roxana Mînzatu a avut un parcurs foarte bun. Trei colegii importante din Brașov care s-au reunit în acest consorțiu cred că reprezintă un element foarte important la nivel educațional în Brașov și faptul că au vrut să se întâlnească cu noi și să asculte și alte lucruri decât cele din viața de zi cu zi, de la școală sau în anturajul lor, este important pentru că reprezintă un interes despre ceva care o să-i afecteze și pe ei în următorii ani de viață. Este foarte important să afle lucruri poate necunoscute, să își pună întrebări, să își dorească să cunoască aceste lucruri. Este o generație care nu a prins multe evenimente cu care Europa, cu care România s-a confruntat, și ceea ce se întâmplă astăzi în plan internațional – și România face parte din acest mecanism – va influența viața multor generații în următoarea perioadă. E important să dialogăm și să discutăm aceste lucruri,  și important e ca noi, cei care am activat în zona politică sau în administrația publică centrală sau locală, să le spunem lucrurile așa cum sunt ele și ce ne așteaptă. Cu ce ne-am confruntat noi ca și generație, și cu ceea ce se vor confrunta ei în următoarea perioadă, ca și politici publice“, a declarat primarul George Scripcaru.

Elevii brașoveni au fost încântați de prezența invitaților și de dialogul cu aceștia.

Această prezentare a modului în care funcționează guverne europene și a diferitelor inițiative pe care Europa încearcă să le aducă în domeniul educației, a fost, cred, foarte interesantă nu doar pentru mine, cât și pentru toți elevii. Cele menționate de invitata noastră specială, legate de asociațiile dintre facultăți și despre diferitele programe de vizitare cred că sunt extrem de importante și mi se pare că ar trebui să fie aduse în atenția elevilor români“, este concluzia lui Mihnea Popa, cl a X-a, președintele Consiliului Școlar Șagunist.

Proiectul continuă cu alți invitați cu reprezentare internațională, intenția organizatorilor fiind să ofere elevilor cel puțin patru astfel de oportunități pe parcursul unui an școlar.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.