La Braşov, dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure şi căile de acces
Municipalitatea nu vrea să mai acorde autorizaţii de construcţie dezvoltatorilor care nu asigură şi căile de acces. Edilii le-au comunicat constructorilor, pe care i-a invitat la Primărie, că intenţionează să schimbe regulamentul în acest domeniu. Asta pentru a evita situaţiile penibile în care locatarii unor blocuri moderne ajung acasă pe drumuri de ţară
Municipalitatea nu vrea să mai acorde autorizaţii de construcţie dezvoltatorilor care nu asigură şi căile de acces. Edilii le-au comunicat constructorilor, pe care i-a invitat la Primărie, că intenţionează să schimbe regulamentul în acest domeniu. Asta pentru a evita situaţiile penibile în care locatarii unor blocuri moderne ajung acasă pe drumuri de ţară. Dezvoltatorii par să fi înţeles intenţia municipalităţii, pe care se obligă să o respecte pe viitor.
Tot mai mulţi dezvoltatori dau în folosinţă apartamente în cartiere noi fără să asigure şi accesul spre aceste locuinţe. Municipalitatea a încercat şi în trecut să blocheze proiectele celor care nu asigură druuri de acces spre zonele rezidenţiale, însă a pierdut în instanţă procesele deschise de dezvoltatori. Cumpărătorii reclamă tot Primăria pentru că nu le face drumuri de acces, fără să ştie că municipalitatea nu poate investi pe terenuri private. În aceste condiţii, autorităţile locale vor să schimbe regulamentul şi să nu mai acorde autorizaţii de construcţie decât celor care asigură şi căile de acces.
Fie cedează încă de la început municipalităţii tot terenul aferent străzii astfel încât să poată edilii să modernizeze străzile, fie modernizează ei strada şi după aceea o predau Primăriei.
O situaţie critică se întâlneşte în Tractorul, în zona Coresi, unde s-au construit foarte multe apartamente. Cum terenul dintre şosea şi noile blocuri se află în proprietate privată, municipalitatea nu are dreptul să construiască drumuri.
Dezvoltatorul a obţinut aici dreptul de servitute, însă acesta nu oferă posibilitatea unei investiţii din partea autorităţilor. Astfel, într-un municipiu care se lăuda că oferă condiţii civilizate, s-a ajuns în situaţia ca locuitorii unor blocuri noi, moderne să ajungă acasă cu cizme de cauciuc atunci când plouă sau prin praf când este senin. Aceeaşi problemă se întâlneşte şi în cazul utilităţilor, în special al canalizării şi al preluării apelor pluviale. Purtătorul de cuvânt a declarat că dezvoltatorii au înţeles situaţia şi vor respecta noile reglementări.
Vifor Rotar