La Brasov, pacea dintre CL si CJ valoreaza 110 milioane Euro
Taman acum cand ramasitele colaborarii locale din sanul Aliantei PNL-PD se duc repejor pe apa Sambetei, tot o apa vine sa salveze ce se mai poate. Si anume Compania Apa. Grantul de 110 milioane de euro pe care compania, aflata in capul listei fondurilor structurale, este pe cale sa-l primeasca de la bugetul european, este o suma pentru care liderii filialelor locale ale PD si PNL mai c-ar incerca o impacare.
Conditia pentru ca banii sa ajunga la Brasov este ca regia sa fie transformata in societate comerciala, ca operator regional. Demers pe care Consiliul Judetean, in frunte cu presedintele Aristotel Cancescu, s-a straduit pana acum sa-l impuna intr-o maniera foarte personala partenerilor de la municipalitate.
Se cunoaste semisantajul prin care Consiliul Judeetan a cerut Consiliului Local Brasov sa concesioneze in favoarea viitorului operator regional toata infrastructura si toate activitatile Companiei Apa de pe raza municipiului Brasov. Pretentia se rotunjea cu invitatia deloc eleganta de participare si cu o suma consistenta. De-a lungul disputei legate de transformarea in operator a regiei, presedintele CJ s-a prefacut constant ca ignora faptul ca 85% din activitatea Apa se desfasoara pe raza Brasovului, iar cetatenii urbei platesc odata cu factura si pierderile Companiei Apa din intreg judetul. In contrapartida, CJ ar fi urmat sa evalueze actualul sediu al Companiei Apa si cateva utilaje la circa 12 milioane de euro, suma pe care s-o considere participare la noua societate. In urma acestei strategii, ponderea celor doua foruri in constituirea operatorului acvatic nu ar fi fost nicidecum egala – CJ ar fi urmat sa detina 70% din actiuni, in timp ce Consiliul Local Brasov ar fi fost exclus de la viitoarele hotarari ale operatorului regional de apa.
Devine clar, in aceste conditii, de ce primarul Scripcaru a refuzat sa cedeze propunerii-santaj venite din partea CJ. Suspansul nu mai poate fi insa prelungit. Purcoiul de bani asteptat sa soseasca din fonduri europene pe adresa operatorului regional Compania Apa risca sa fie intors de postas pe motiv de „andrisant neconstituit”.
Asa ca, pentru incasarea banilor, Cancescu&CJ renunta la pretentiile absurde, isi calca pe inima si accepta inceperea negocierilor cu Scripcaru&CL. Mai marele judetului se face, adica, pentru scopul nobil ca „brasovenii sa nu piarda”, cum declara deunazi, luntre si punte. A inceput, meticulos cum il stim, cu puntea. Convins ca, dupa cate a declarat, nu mai poate purta personal negocierile, l-a desemnat in acest scop pe vicepresedintele CJ, Marian Rasaliu, „care este un om ponderat, sa fie puntea de legatura cu ei“. Intr-o interpretare folclorica lejer abuzata, „fa punte pana la dracul pana treci lacul”. Ma rog, apa. Compania Apa.
Vifor Rotar