La Budapesta Kelemen Hunor a fost primit ca …sef de stat, cu steagul secuiesc arborat alături de drapelul Ungariei!!
Ce nu se invata la scolile in Ungaria!Dar Kelemen Hunor stie?
Scrisoarea de adio a primului ministru Teleki Pal adresată in 1941 guvernatorului Ungariei, Horthy Miklos
„Nu ne-am ţinut promisiunea-din laşitate… Am ales tabăra nemernicilor… Vom fi jefuitori de cadavre!’
Personalitatea, viaţa şi munca contelui Teleki Pal ( 1879-1941 ) preocupă intens până în ziua de astăzi istoriografia şi opinia publică. Ce soartă amară i s-a dat savantului şi omului de stat care nici o clipă nu s-a gândit la profitul său, ci a intrat în politică şi a format două guverne, pentru a-şi ajuta ţara aflată în momente grele. Atunci când nu a mai fost nevoie de el, a plecat de bunăvoie, când a considerat că nu mai este de folos ţări sale a decis să-şi pună capăt zilelor.
În timpul primului său guvern a fost ratificat tratatul de la Trianon, în această perioadă au fost dizolvate gărzile albe, dar tot acum, prin legea III din anul 1920 Partidul comunist a fost scos în afara legii.
Parlamentul a acceptat legea a XXV-a din 1920, numerus clausus. Prin aceasta au reglementat numărul celor înscrişi la universităţi şi la şcolile superioare.Potrivit legii puteau fi înscrişi doar atâţi studenţi din cadrul unei ,,naţionalităţi sau rase,, cât era proporţia lor etnică în cadrul populaţiei din Ungaria. Au realizat şi o reformă agrară limitată. Deşi legea XXXVI din 1920 a lăsat neatinse marile latifundii, aproximativ 2 milioane de oameni împreună cu familiile lor au fost împroprietăriţi cu loturi între 1-5 holde. După prima încercare de revenire al lui Carol al IV-lea pe tronul Ungariei – legitimistul Teleki s-a retras din postul de prim ministru.
În continuare s-a ocupat intens cu politica şi a fost un personaj marcant şi în cadrul vieţii ştiinţifice din Ungaria. În esenţă Teleki Pal a fost unul din principalii coordonatori ai educării elitelor din timpul regimului Horthy. Din 14 mai 1938 a fost numit Ministru al Cultelor şi al Instrucţiei Publice în guvernul lui Imredy Bela. A fost unul din conducătorii delegaţiei maghiare de la convorbirile ungaro – cehe de la Komarno din toamna lui 1938: convorbiri care au precedat succesul primei acţiuni revizioniste.
Din 16 Februarie 1939 este numit de , prim-ministru, pentru a doua oară. Prima dată şi-a asumat această datorie după pierderea primului război mondial şi după mutilarea de la Trianon, preluând guvernarea ţării cu toate problemele sale economice. Atunci când guvernatorul i-a cerut a doua oară să alcătuiască un guvern, Europa se afla în faţa unui nou război. Spaţiul de manevră al Ungariei atât pe plan extern cât şi pe plan intern se îngusta tot mai mult. S-a semnat pactul Anti-komitern.
Ungaria a ieşit din Societatea Naţiunilor. Parlamentul a votat o nouă reformă agrară mai moderată şi a validat a doua lege antisemită, Epoca în care Teleki a condus Ungaria este una plină cu paradoxuri. Filo-occidentalismul său abia se putea manifesta în cadrul hegemoniei nazisto-fasciste. În acelaşi timp în interiorul ţării s-au luat măsuri concomitente împotriva extremei drepte şi al extremei stângi. Un factor important a fost şi revizionismul care devenise un element principal al regimului Horthy.
Teleki a fost unul din principalii susţinători ai revizionismului. În timpul celui de-al doilea mandat, s-a văzut clar că aceste obiective puteau fi realizate doar cu sprijin german. Se poate spune că drumul Ungariei către orbita germană a început să fie construită deja imediat după Trianon.
Ţelul politic al lui Teleki era ca revizuirile să se facă dacă este posibil fără război, dar a dorit să evite cu orice preţ angajarea Ungariei într-un mare război împotriva occidentului. În aceste condiţii i-a făcut concesii lui Hitler dar suveranitatea ţării era limita până la care se putea merge. Faţă de germani a fost de o prietenie în probleme importante, i-a refuzat de multe ori.
La începutul războiului a refuzat cererea germană de a transporta trupe pe teritoriul Ungariei, bazându-se pe exemplu Italiei s-a declarat de parte principiului neutralităţii armate, în acelaşi timp i-a primit în ţară pe refugiaţii polonezi. Cu Iugoslavia a încheiat un tratat de prietenie veşnică cu dorinţa de a o neutraliza şi poate cu gândul la o posibilă alianţă. Însă după lovitura de stat din martie 1941 de la Belgrad, Hitler a cerut colaborarea militară a Ungariei în schimbul unor teritorii, chiar împotriva Iugoslaviei.
Teleki Pal a incercat, cu toata insistentza, să evite încălcarea tratatului semnat cu Serbia, printr-o colaborare moderată şi parţială apoi în zorii zilei de 3 aprilie 1941 a comis suicid-ul în palatul Alexandru din Budapesta. Inainte de a muri a asternut pe hartie catre Horthy urmatoarele randuri:
Ecelenţă !
Ne-am încălcat cuvântul – din laşitate – faţă de tratatul de prietenie care s-a bazat pe discursul de la Mohacs. Poporul simte ca i-am aruncat onoarea.
Am ales partea nemernicilor – pentru că aşa zisele atrocităţi sunt vorbe goale, nu este nimic adevărat ! Nici împotriva maghiarilor şi nici măcar împotriva germanilor ! Vom fi jefuitori de cadavre ! Ceea mai netrebnică naţiune!
Nu te-am oprit. Sunt vinovat.
1941. apr.3. Teleki Pal
Desi s-a sinucis din cauza nemernicului – Horthy Miklos ! – gestul suprem al unui om de onoare
nu l-a miscat pe amiralul de apa dulce care se infrati-se cu Hitler!
Raspunsul sau ramane o MOSTRA a CINISMULUI: „de-asta sunt facute Tratatele, ca sa fie incalcate!”
Va dati seama ce hahalera a avut tupeul sa intre calare pe cal alb in Oradea si in Cluj?
Din cauza unor astfel de lideri,UNGURII au ajuns,cum a profetit fostul premier Teleky :
„VOM FI JEFUITORI DE CADRAVRE ! CEA MAI NEDREBNICA NATIUNE!”