LA CE A FOST UTILA MAFIA ASFALTULUI…
Titlul poate parea ciudat, dar el este extrem de actual si… adevarat. Bref, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri (CNADR) a facut, in sfarsit, si o fapta buna: printr-o Decizie recenta (in baza unei O.U. a Guvernului), a dispus ca incepand de la 1 ianuarie 2008, pe toate drumurile nationale si pe autostrazi sa fie folosit numai bitumul imbunatatit cu polimeri, un material deosebit de rezistent in timp si cu o buna aderenta pentru pneuri.
Despre asfaltul minune mass-media a scris inca in urma cu cinci ani, incurajand o inventie a Centrulului de Cercetare pentru Materiale Macromoleculare si Membrane S.A., din Bucucresti, pentru a atrage atentia ministrului Transporturilor de atunci (anii 2002-2003) ca in Romania asteapta sa fie materializata o inventie (Brevet RO nr.112527CI/1998), recunoscuta si apreciata pe plan mondial la Saloanele de Inventii de la Bruxelles, Geneva si Paris. Tehnologia de preparare a bitumului modificat cu polimeri a fost agrementata de CNADR inca din anul 2002, iar in urma cercetarilor si experimentarilor s-a realizat un excelent concept romanesc de mixturi asfaltice compozite, care a obtinut Brevetul RO nr.118080B/2003, sub titulatura „Compozitie bituminoasa armata cu fibre si procedeu de obtinere a acesteia”. Tot in cadrul CCMMM Bucuresti s-a cercetat si experimentat conceptul de mixturi asfaltice preparate cu zguri siderurgice de otelarie, inclusiv procedeul de preparare.
Toate aceste mixturi asfaltice compozite au fost experimentate o buna perioada in trafic direct, pe cateva portiuni de drumuri nationale din diverse zone ale tarii, ca si in diferite orase, inclusiv in Bucuresti. Avantajul inventiei romanesti (autor, un colectiv condus de dr.ing.Mariana Georgescu) este ca, practic, dubleaza perioada de folosinta a acestei imbracaminti asfaltice, fara sa creasca pretul decat cu maxim 5-10%.
Este adevarat faptul ca in spatele acestei Decizii a CNADR (repetam, foarte utila si de mult necesara!) se afla, in principal, dorinta Guvernului Tariceanu sa le-o „traga” acelor firme – de-acum celebre – care au acaparat, practic, toate asfaltarile din Romania! Acestea foloseau traditionala „metoda” ce aducea venituri uriase prin decopertarea fostului asfalt, pe care il topeau si il reintindeau “imbunatatit”, ca pe un fel de magiun peste fostele portiuni asfaltate in urma cu un an-doi!…
Dar pe de alta parte, valoroasa inventie romaneasca, „Aditiv si procedeu pentru prepararea bitumului rutier”,? (atat de necesara drumurilor romanesti), se pare ca… a ajuns la urechea lui Dinu Patriciu cu mult mai devreme decat la altii. „Vizionar” cum il stim, marele petrolist a introdus-o discret in procesul de productie la Rafinaria Vega, asteptand doar Decizia de fololsinta obligatorie a? CNADR…
Si ca in filmele cu „baieti destepti”, tot asa a mai aparut, tocmai la Mangalia, inca un… mic producator-importator de bitum imbunatatit cu polimeri (Compania Colas). Cum ar veni, rafinaria d-lui Patriciu nu este singurul producator pe piata interna, avand, nu-i asa, si un… concurent.
Degeaba striga acum, ca arsi cu tigara, fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, si fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu la gandul ca pusculita pentru alegeri va fi serios vaduvita de fonduri. Folosirea acestor mixturi asfaltice armate cu fibre este utilizata de multisor de catre constructorii de autostrazi din tarile UE, dovedindu-si deplina eficienta datorita rezistentei mult superioare la rulare si a unei aderente corespunzatoare in trafic, in conformitate cu normele UE.
Din pacate, in loc sa foloseasca argumente reale, bazandu-se pe niste brevete romanesti cu recunoastere europeana, dl.ministru Ludovic Orban, a dat-o tot pe politica, raspunzand artagos ca la mijloc ar fi anumite „grupuri de interese”. Sigur ca asa este…
Dar sa speram ca din toata ciorovaiala despre mafia asfaltarilor, pana la urma si aceasta tot a fost… buna la ceva: accelerarea implementarii unei inventii romanesti, care va aduce importante economii la buget, drumuri mai bune si interventii pentru repararea acestora, reduse la jumatate.