La Cluj tramvaiul rezista

La Cluj tramvaiul rezista

0 312

Prima linie de tramvai din municipiul Cluj-Napoca a fost data in folosinta la 1 octombrie 1987 si traverseaza si in prezent orasul, pe o distanta de 26 km, legand marele cartier Manastur de fosta zona industriala de pe Bulevardul Muncii.
In urma cu 21 de ani, clujenii s-au amuzat cand pe linia de tramvai si-au facut aparitia vagoanele vopsite in doua culori – rosu si galben – si le-au botezat imediat: “ampiciline”. In ceea ce priveste intervalul de succedare a tramvaielor in statii, localnicii au gasit tot o exprimare “medicala” – “Ca si ampicilina, de patru ori pe zi”.
In prezent, 40 de tramvaie asigura transportul calatorilor din oras. Consiliul Local a aprobat, in urma cu doi ani, un studiu de fezabilitate privind modernizarea liniei de tramvai, pana in 2009, considerand ca acest mijloc de transport public este ecologic, determina consumuri energetice cu 56 % mai reduse si cheltuieli de exploatare cu 30 % mai mici decat celelalte tipuri de mijloace de transport in comun.
In urma lucrarilor de modernizare a liniilor metalice, evaluate la 30 de milioane de euro, va putea creste viteza de circulatie a tramvaielor, dar si numarul pasagerilor. In plus, se vor realiza venituri suplimentare la buget prin reducerea cheltuielilor de exploatare, intretinere si reparatii, de 6,3 milioane euro/an, dar si reducerea consumului de carburanti cu 10 %, insemnand 7,2 milioane de euro/an.
Potrivit directorului Regiei Autonome de Transport Urban Calatori Cluj (RATUC), ing. Liviu Neag, tramvaiul continua sa fie principala forma de transport urban ecologic, nepoluant si fiabil.
Unii clujeni, nemultumiti de zgomotul pe care il face tramvaiul si de faptul ca sinele le deterioreaza cauciucurile masinilor, au cerut sa se renunte la “batranele ampiciline”, motiv pentru care solutia tehnica alesa de municipalitate in procesul de modernizare are in vedere inlocuirea completa a infrastructurii platformei caii de rulare, precum si refacerea suprafetei carosabile pe intreg traseul liniei de tramvai.
La orele diminetii si dupa-amiaza, circulatia rutiera este foarte dificila in Cluj-Napoca, din cauza numarului foarte mare de masini si a permanentelor ambuteiaje, iar in opinia celor mai multi clujeni, solutia pentru decongestionarea traficului este renuntarea la deplasarile cu autoturismele personale si folosirea transportului in comun, inclusiv a tramvaielor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.