La Congresul UDMR, sa se spuna deschis: Uniunea s-a aflat 13 ani in Guvernul României! Iar in judete, 25 de ani!!
În ultimii 25 de ani, în România s-a dus o luptă acerbă pentru putere. Dacă la începutul anilor 90′ existau circa 20 de partide parlamentare, cu timpul numărul acestor a scăzut, iar pe scena politică au rămăs marile blocuri, susţinute de câteva partide mai mici, care au reuşit să supravieţuiască. Dintre toate partidele politice din România, UDMR a fost mai mereu la guvernare. Iar in Parlament deputatii UDMR au facut toate jocurile, fiind partidul balama… care a deschis toate usile!
În ultimii 25 de ani, UDMR a făcut parte din patru cabinete şi a susţinut mai multe guverne din Parlament. În total, 13 ani s-a aflat nemijlocit la masa deciziilor din Guvernul României. Înfiinţată în 1989, organizaţia a intrat pentru prima dată la guvernare în 1996, alături de liberali şi ţărănişti, în Convenţia Democrată.
Între 2000 şi 2004, maghiarii au susţinut guvernarea formată din PDSR şi PUR, însă nu au avut membri plini în guvern. Din 2004 au intrat din nou la guvernare şi au avut, de această dată, un post de vice-premier şi trei portofolii.În 2007, după ce democraţii au fost daţi afară din guvern, UDMR a rămas la putere alături de liberali, cu susţinerea parlamentară a PSD. În 2008, după alegerile parlamentare, UDMR a intrat în… semiopoziţie până în 2009 când a fost cooptată în guvernul Boc.
Anul trecut, Uniunea a revenit la guvernare alături de PSD, UNPR şi PC,
Doar… PSD a făcut parte din mai multe guverne, sub diferite denumiri, fie FSN (bloc din care s-au desprins mai multe partide politice), fie FDSN sau PDSR.
Primele guverne după revoluţie au avut un aport major al social democraţilor, şi au format guvernul Văcăroiu, pentru ca mai apoi să câştige alegerile din 2000 sub denumirea PDSR. Din iunie 2001, PDSR s-a unificat cu PSDR, schimbându-şi numele în PSD. Social democraţii au mai intrat la guvernare pentru un an, între 2008 şi 2009, alături de democrat-liberalii lui Traian Băsescu. În 2012 au preluat guvernarea pe care au păstrat-o şi după alegerile din noiembrie 2014. Desprins din FSN, PD a participat la guvernare între 1996 şi 2000, pentru ca apoi să câştige alături de PNL, în cadrul Alianţei Dreptate şi Adevăr, alegerile din 2004. PD iese de la guvernare în 2007, cu doar un an înaintea alegerilor şi fuzionează cu PLD, luând astfel naştere PDL.
Perioada 2008-2012 îi găseşte pe democrat-liberali la guvernare pe care o părăseşte după demiterea Cabinetul Ungureanu, prin moţiune de cenzură.Dar UDMR a fost TOT TIMPUL acolo unde trebuie…