La Garcini, doar 328 din cei 14.000 de romi si-au declarat etnia
Nu au proprietati, nu au retele de apa si canalizare iar copiii lor nu au unde invata. Sunt principalele probleme ale comunitatilor de romi. Cele mai grave situatii din judet se intalnesc la Garcini, Budila si Tarlungeni, in conditiile in care la Garcini, doar 328 din cei circa 14.000 de romi si-au declarat etnia la recensamant
Nu au proprietati, nu au retele de apa si canalizare iar copiii lor nu au unde invata. Sunt principalele probleme ale comunitatilor de romi. Cele mai grave situatii din judet se intalnesc la Garcini, Budila si Tarlungeni, in conditiile in care la Garcini, doar 328 din cei circa 14.000 de romi si-au declarat etnia la recensamant. Ministerul Fondurilor Europene si Agentia Nationala pentru Rromi incearca sa gaseasca solutii pentru aceste comunitati.
Una din comunitatile cu cele mai mari probleme din judet se afla la Garcini. Oficial acolo locuiiesc confrom ultimului recensamant 328 de romi. Neoficial numarul acestora este de aproximativ 10.000.
Multi nu au fost recenzati, altii s-au declarat romani sau maghiari. In Garcini sunt probleme legate de infrastructura scolara. La scoala din localitate invata peste 1500 de elevi, in trei schimburi.
In plus situatia juridica a terenurilor pe care romii si-au ridicat casele nu este inca rezolvata.
Banii pentru intabularea acestor terenuri vor putea veni printr-un program national accesibil de la inceputul lunii aprilie a acestuia an, spune Daniel Vasile, director Agentia Nationala pentru Rromi.
Solutii financiare pentru a rezolva problemele acestor comunitati ar putea fi accesarea de fonduri europene prin intermediul grupurilor locale de actiune.
La nivelul judetului Brasov sunt oficial 57740 romi insa numarul acestora este cu siguranta mult mai mare. Majoritatea traieste la limita saraciei.
Vifor Rotar