La Interne, Politia in fata unor disponibilizari?
Politistii ameninta ca vor organiza actiuni de protest, in cazul in care Ministerul Administratiei si Internelor va decide sa faca disponibilizari in structurile institutiei, a anuntat, luni, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marin Gruia, potrivit Mediafax. Conducerea sindicatului spune ca disponibilizarile ar urma sa fie efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2011, insa numarul celor care vor fi concediati nu este deocamdata cunoscut.
Liderul de sindicat mai sustine ca ministrul Internelor, Vasile Blaga, a afirmat, in cadrul discutiilor de joia trecuta cu reprezentantii sindicatelor privind reorganizarea si disponibilizarea personalului din minister, ca isi asuma acest lucru.
„Nu se stie numarul, se vor stabili criterii de evaluare si, in functie de acestea, se va stabili si numarul. Din informatiile care se vehiculeaza ar fi vorba de cateva mii de oameni, din toate structurile, la nivel national. Se aude ca ar fi vorba de 9.000 – 10.000 de persoane, dar oficial nu a zis nimeni nicio cifra”, a declarat Marin Gruia.
Declansarea de consultari pentru formele de protest
Liderul sindical mai sustine ca activitatea politistilor va fi grav afectata daca vor avea loc disponibilizari, in conditiile in care exista deja un deficit de circa 8.000 de oameni: „In contextul in care mai vorbim si de reducerile salariale, cred ca putini politisti isi vor mai risca viata in aceste conditii”. Marin Gruia mai spune ca disponibilizarea a o parte dintre angajati ar putea duce la obligarea celorlalti de a presta ore suplimentare, iar acest lucru ar constitui „munca fortata”, care incalca Constitutia Romaniei.
SNPPC a inceput un proces de consultare a tuturor membrilor privind actiunile de protest pe care acestia le doresc, pana pe 25 august. Conducerea sindicatului le-a cerut membrilor acestuia sa opteze pentru una dintre urmatoarele forme de protest: miting national in fata sediului Guvernului, miting in fata sediului organelor locale ale puterii, miting in fata sediului MAI sau IPJ, blocarea totala, temporara, a sistemului, prin oprirea activitatii, indiferent de riscuri – similar actiunii magistratilor din anul 2009 – si responsabilizarea unor sefi din sistem sau blocarea partiala, insa pe termen nedefinit a sistemului, prin respectarea stricta a programului de lucru, fara a mai efectua niciun fel de ore suplimentare.
Sindicalistii din Politie urmeaza sa aiba, miercuri, o noua intalnire cu conducerea Ministerului de Interne, in cadrul careia ar urma sa fie prezentat un proiect de restructurare, incepand cu 1 ianuarie 2011, si sa fie discutate criteriile de evaluare in baza carora ar urma sa se faca eventualele disponibilizari.