La multi ani, Mariilor! Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului!

La multi ani, Mariilor!
Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului!

0 121

Astazi, sute de romani isi serbeaza onomastica, Maria fiind unul dintre cele mai cunoscute si populare nume din tara noastra. Inca este un nume „foarte la moda”, ingenuu si impunator in acelasi timp, astfel ca sute de bebelusi sunt botezati cu acest nume sfant.
Nasterea Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie, si este praznuita pe data de 8 septembrie.
Potrivit Bibliei, astazi s-a nascut Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana, oameni cu credinta in Dumnezeu care, atunci cand au ajuns la batranete fara sa aiba copii, au inceput sa se roage la Duhul Sfant sa nu ii lase fara urmasi. Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni.
Lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu . Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare cu lacrimi si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu.
Traditia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati.
In calendarul arhaic, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este cunoscuta sub denumirea de Sfanta Maria Mica si este echivalenta incheieriii anotimpului de vara si inceputul celui tomnatic.
De acum incolo, frigul si ploile se pot instala oricand, pamantul isi cere dreptul, iar lucrarile de toamna trebuie neaparat sa fie intreprinse. Insectele vazduhului si ale pamantului incep sa se refugieze din calea frigului.
Totodata, randunelele isi incep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerata in traditia populara un indiciu al timpului propice inceperii muncilor agricole de toamna. Pentru un mai mare efect tamaduitor, este ideal ca adunarea si colectarea plantelor medicinale sa aiba loc pana in sarbatoarea Sfintei Marii Mici. Oficial, dupa data de 8 septembrie, se da totodata startul culesului viilor si al strangerii roadelor de orice fel.
Culegerea fructelor si a legumelor de toamna este un prilej de bucurie si de mandrie daca exista belsug. In multe zone ale tarii se organizeaza targuri si iarmaroace, insotite de voie buna, de cantari si petreceri campenesti si de precupeti isteti, iscusiti in arta negustoritului.
Ziua care precede aceasta sarbatoare si cea care urmeaza sarbatorii, adica zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la randul lor “zile sacre”, in traditia populara fiind cunoscute sub denumirea de “cercurile Sfintei Marii”.
Femeile care vor sa nasca usor trebuie sa se roage Fecioarei Marii si Sfintilor Ioachim si Ana pentru “dezlegarea pantecelui.”
Si aceste zile lucrul in gospodarie sau preparatul bucatelor sunt interzise sau in caz contrar vei abate asupra ta si asupra copiilor tai mania divina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.