La muncă egală, plată egală – cere deputatul PSD Roxana Mânzatu

La muncă egală, plată egală – cere deputatul PSD Roxana Mânzatu

0 312

Personalul contractual din instituţiile publice trebuie plătit la tariful din ghidul finanţatorului atunci când implementează proiecte cu fonduri europene nerambursabile. Situaţia ar fi identică în acest fel cu a angajaţilor din entităţile private care fac aceeaşi activitate în proiecte. Este părerea deputatului Roxana Mânzatu care a reuşit să treacă un astfel de amendament. În legea salarizării unitare, însă, prevederea nu a fost agreată de colegii parlamentari

Personalul contractual din instituţiile publice trebuie plătit la tariful din ghidul finanţatorului atunci când implementează proiecte cu fonduri europene nerambursabile. Situaţia ar fi identică în acest fel cu a angajaţilor din entităţile private care fac aceeaşi activitate în proiecte. Este părerea deputatului Roxana Mânzatu care a reuşit să treacă un astfel de amendament. În legea salarizării unitare, însă, prevederea nu a fost agreată de colegii parlamentari, chiar dacă nu impunea nici un efort bugetar în plus.
Deputatul social democrat Roxana Mânzatu susţine că unul din subiectele abordate intens în primele şase luni de mandat a fost cel prin care se stabilea un sistem unitar şi echitabil a salarizării personalului contractual plătit din fonduri publice. Practic, a cerut ca legea 80 din 2016 să fie schimbată şi pentru munca egală, plată să fie egală.
Deşi a reuşit să amendeze ordonanţa de urgenţă 80/2016 care interzicea acest lucru şi plătea de exemplu profesorii care accesează proiecte europene pentru prevenirea abandonului şcolar conform salariului de încadrare, când s-a votat legea salarizării unitare, deputatul Roxana Mânzatu nu a mai reuşit să-şi convingă nici măcar colegii de partid să îndrepte acest aspect.
Deşi, în aceste cazuri munca lor este plătită din bugetul proiectului şi nu din cel al statului, sumele erau plafonate.
Deputatul PSD a oferit şi un exemplu: un profesor care accesează fonduri europene pentru prevenirea abandonului şcolar este plătit cu 16 lei pe oră faţă de 50-60 de lei cu cât sunt remuneraţi angajaţii entităţilor private care implementează acelaşi tip de proiecte.
Deşi nu implica nici un efort bugetar în plus din partea statutului, parlamentarii nu au introdus prevederea în legea salarizării unitare, refuzând în acest fel să-i motiveze pe profesori să aplice pentru astfel de proiecte.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.