La Nitramonia nu mai are ce exploda!

La Nitramonia nu mai are ce exploda!

0 391

Rezolvarea unei privatizari? In nici un caz, doar… vorbarie multa. Actiuni de „curaj”, prin care banul public ajunge in buzunarele unora sau altora se petrec insa cu duiumul.


Nitramonia Fagaras a ramas unul dintre subiectele de presa cele mai mediatizate. Cu toate ca s-au consumat tone de cerneala, pentru a arata neregulile unei privatizari suspecte si a unei contabilitati superficiale la combinatul chimic fagarasan, nimic nu s-a schimbat de atunci. Mai mult situatia s-a inrautatit. Amintim aici „rugina” din contabilitatea Nitramonia SA, prin care „fantastica” suma de 800.000 de dolari, obtinuta in anul 2003, nu acopera nici pe departe pierderile si magariile economice care au fost efectuate cu aceasta privatizare. De altfel, proportiile intereselor cu aceasta societate, s-ar parea ca nu se resfrang doar in interiorul tarii noastre, ci capata valori in geostrategia internationa.


?


Nabadai cu repetitie


Privatizarea uzinei nu a fost incercata pentru prima data. Dupa una nereusita in urma cu ceva ani, pri 2000, in anul 2003, s-a reluat cu „succes”. Sumele obtinute in urma ultimei privatizarii au fost remarcabile(?), de 800 de mii de dolari. Imediat dupa privatizare, cumparatorul, impreuna cu o parte din Consiliul Local, au reusit sa determine vanzarea unui imobil (bloc) fara usi si geamuri si a unei parti din baza sportiva – ambele active au facut parte din patrimoniu societatii – catre Primaraia Fagaras. Pretul a fost stabilit la doua milioane de dolari. Operatiunile, practic au fost efectuate pe bani publici, ai comunitatii. Mai mult, un grup de cetateni au sesizat faptul ca Nirtramonia este vanduta la fier vechi. Ministrului Internelor de pe atunci, Ioan Rus (din timpul guvernarii Adrian Nastase), fusese informat asupra acestui caz. O interventie in acest sens se impunea. Intr-un oras cu mari probleme financiare, cum este Fagarasul, o ancheta care sa determine neregulile finciare care se petrec si s-au petrecut la uzina respectiva era binevenita. Totusi acest lucru nu s-a intamplat. Prin darile pe care le platesc cetatenii acestei urbe la bugetul local, respectiv la stat, acestia trebuie sa fie asigurati ca organele abiliatete ale statului isi fac datoria. Ca, la urma urmei este vorba de banul public.


?


Un dosar cu bucluc.. national


Tot pe atunci, dosarul privatizarii Nitramonia a ajuns si pe masa Comisiei de abuzuri a Senatului Romaniei. Senatorul Nicolae Iorga, presedintele acestei comsii a interpelat APAPS in legatura cu acest lucru. Parlamentarul a dorit sa il interpelze pe fostul administrator al societatii, Mihai Tanjala. Acesta din urma a fost desemnat administrator de catre conducerea APAPS (actualmente, AVAS – n.a.). Curios, el apare cu aceiasi functie si dupa privatzare. In trecut, APAPS a reziliat un contract de privatizare cu Fatih Taher, un investitor „strategic” (denumire des folosite pentru privatizari, dar care nu se dovedeau decat niste mari „fass”-uri – n.a.), care nu a reusit decat sa puna sociattetea pe butuci.? Astfel societatea a fost repusa in vanzare. Dupa ani de tergiversari, soarta combinatului chimic parea pecetluita. Firma S&T Oil Equipment and Machinery LTD, corporatie a Fletcher Goup a devenit, in 2003, noua proprietara a societatii. APAPS a solicitat plata a 800 de mii de dolari, iar fima respectiva a platit in luna martie a aceluiasi an doar 200 de mii de dolari. De atunci, discutiile au fost oprite pana la sfarsitul anului trecut, cand societatea americana a devenit proprietarul a 80% din actiunile Nitramonia SA.


?


Profit prin evaziune


Guvernul a aprobat chiar o hotarare ca datoriile catre societatile furnizoare de utilitati sa se transforme in actiuni, in proportie de „doar” 80 de procente. Prin contractul de privatizare, Fletcher Group s-a angajat sa plateasca trei milioane de dolari in contul datoriilor. Important era ca societatea sa scape de datoriile uriase. Aceste aspecte au fost semnalate imperios de Mihai Tanjala, care spune ca nu s-a lasat pe tanjala si, iar societatea chiar are activitate economica pe profit.


In schimb, societatea Nitrramonia a fost sanctionata de catre Directia finantelor Publice Brasov pentru evaziune fiscala. In urma unui control, societatea a primit o amenda in valoare de 30 de milioane de lei. Controlul fiscului a venit dupa o cerere de rambursare de TVA, prin care societatea Nitramonia cerea statului cele 2,9 de miliarde de lei, insa cererea nu a avut temei. Practic, controlul a picat ca o bomba – ca doar uzina fagarasana fabrica explozibil – deoarece, verificarea inspectorilor fiscali a relevat ilegalitati mari in contabilitatea sdocietatii fagarasene. Administratorii societatii nu au reusit sa obtina, din fericire, banii. Altfel, statul ar fi fost pacalit cu suma respectiva. Adica, cu alti 2,9 miliarde de lei, tot din bani publici. In fapt, au fost livrate produse fara avize de insotire a marfii. Firma a incercat sa obtina rambursarea ilegala a banilor din TVA.


?


Bate Toba cat e calda


Un reprezentant al Nitramonia SA, chiar director al societatii dupa privatizare, a batut toba pe marginea subiectului, cum ca nu ar fi adevarat nimic si a amenintat cu judecarea ziaristilor care au avut tupeul sa relateze despre situasia combinatului in cauza. Culmea ca, numele acestuia este chiar Toba. Colac peste pupaza, pielea instrumentului respectiv a fost batuta pe loc taman la o conferinta a PSD Brasov. Desi Francisc Toba a precizat ca este vorba despre o afacere privata, iar afacerile acesteia sunt confidentiale, este greu de crezut ca fagarasenii care au „prestat” sau au trait de pe urma activitatii acestui combinat nu au de suferit. Bani lor si ai concetatenilor lor sunt la mijloc.


?


Preluare fara evaluare


Precizam mai sus ca a fost solicitat ajutorul Ministerului de Interne in rezolvarea problematicii privatizarii Nitramonia. Raspunsul lui Ioan Rus atesta faptul ca deliberativul local Fagaras a preluat bunuri din patrimoniu SC Nitramonia SA Fagaras, preluare motivata de solicitatarea acestei societati, prin care care se propune tranferul bunurilor din proprietatea firmei catre Primarie. Vanzarea a fost efectuata pentru baza sportiva – evaluata la 32,7 miliarde de lei , baza de agrement – 17,3 miliarde de lei, bloc de nefamilisti – 16,8 miliard de lei, precum si cladire si terene aferent cresei si gradinitei numarul 13 din cartierul 13 decembrie din Fagaras, care nu are evaluare. Din valoarea bunurilor preluate au fost deduse obligatiile catre bugetul local datorate de Nitramonia SA, cu tot cu penalitati.


Pe de alta parte, prefectul de atunci al Brasovului, Otilian Neagoe, a constatat ca hotararea Consiliului Local Fagaras incalca prevederile legale, astfel incat a solicitat deliberativului local reanalizarea deciziei. Edilul a demarat procedurile de revocare a actului administrativ, atacand hotararea cu pricina in intanta de Contencios-Administrativ. Tot ministrul a delarat ca „aprobarea preluarii cu plata a unor bunuri din patrimoniul Nitramonia SA s-a facut fara a avea la baza un raport de evaluare insusit de autoritatea deliberativa locala”. In plus, nu s-a tinut de inflatie in momentul vanzarii, avand in vedere ca raportul de evaluare a respectivelor acticve a fost facut in momentul privatizarii. Iar nimic. Nici o masura nu a fost luata. Doar un mic proces, rmas in coada de peste. Delapidarile si ilegalitatile au continuat pana in prezent si se continua. Numai sa mai fie de furat ca adeptii ai actiunii sunt multi, dar mai ales influenti.


?


Marius OLA


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.