La OSIM, prejudiciul de 300.000 euro!

La OSIM, prejudiciul de 300.000 euro!

0 280

Directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Gabor Varga, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de un alt director si mai multi sefi-serviciu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, informeaza un comunicat al DNA.
Gavril Alexandru Varga (Gabor) este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata.
In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei Irina Valeanu, director economic la OSIM, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata, delapidare, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals intelectual si instigare la uz de fals, infractiune la Legea nr. 500/2002 (privind finantele publice), toate in forma continuata.
De asemenea, au mai fost trimisi in judecata din cadrul OSIM, pentru fapte similare, inculpatii: Delia Marieta Marculescu, sef Serviciu Financiar – Contabilitate, Carmen Narcisa Sandulescu, sef Birou Resurse Umane, Elena Laura Stancu, sef Birou Financiar, Liliana Eleonora Dobre, casier, si Viorel Scurtu, sef Serviciu administrativ.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in anii 2007, 2008 si 2009, inculpatii Varga si Valeanu, in calitate de directori, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu la incheierea a trei contracte de servicii informatice in favoarea firmei Ecso&Exo SRL.
„Concret, prin cele trei contracte s-a acceptat ca OSIM sa plateasca anual licenta de utilizare a programului informatic Exman 3.W.3., desi acea versiune de program fusese achizitionata inca din anul 2002, fiind suficienta numai plata anuala a abonamentului pentru actualizarea programului si asistenta tehnica. In plus, pretul platit de OSIM pentru licenta acordata pentru anii 2008 si 2009, a fost majorat de 5,71 ori fata de anul 2007. De asemenea, a fost acceptata, fara documente justificative, plata unor servicii suplimentare abonamentelor stabilite prin contract, servicii care reprezentau, de fapt, tot actualizari si asistenta tehnica”, sustin procurorii.
In aceeasi perioada, inculpatii Marculescu, Sandulescu si Scurtu au dat viza la controlul financiar preventiv si au confirmat prestarea serviciilor suplimentare de actualizare a programului informatic si de asistenta tehnica precum si corectitudinea sumelor de plata, fara documente justificative.
„Pentru a ascunde depasirea limitelor maxime ale cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anii 2007 si 2008, inculpata Valeanu, cu stiinta, a indeplinit in mod defectuos activitatea financiar – contabila a OSIM, prin inregistrarea, la sfarsitul anilor 2007 si 2008, a trei note contabile, fara documente justificative, denaturand astfel operatiunile economico – financiare real efectuate”, mentioneaza DNA.
Sursa citata mai arata ca, in cursul anului 2008, in repetate randuri, inculpatele Valeanu, Marculescu, Sandulescu si Stancu si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind activitatea financiar – contabila, ordonantand si vizand plati in suma totala de aproximativ 125.000 lei, suma ce a fost virata in propriile conturi de salarii, fara existenta unor documente care sa ateste ca aceste drepturi banesti li s-ar fi cuvenit.
„In perioada 6 iunie 2007 – 30 aprilie 2009, in repetate randuri, Irina Valeanu si Liliana Dobre si-au insusit din casieria institutiei, in mod nelegal, suma totala de peste 128.000 lei. In acest scop, directorul economic Valeanu a determinat-o pe casiera sa consemneze in registrul de casa si in notele contabile inregistrate in contabilitatea OSIM operatiuni de plati efectuate cu titlul de ‘ajutoare’, care nu corespund realitatii”, se mai spune in comunicat.
Prejudiciul cauzat OSIM pentru servicii informatice este in suma totala de 1.069.608,43 lei (echivalentul a 291.521 euro), reprezentand platile efectuate atat pentru licentele aferente anilor 2007-2009 cat si pentru serviciile suplimentare.
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci s-a constituit parte civila in cauza pentru suma de 1.276.401 lei, reprezentand prejudiciul cauzat institutiei in relatiile contractuale cu S.C. ECSO & EXO S.R.L.
In vederea repararii pagubei produse prin infractiunile mai sus mentionate s-au luat masuri asiguratorii, prin instituirea unor sechestre asupra unor imobile apartinand inculpatilor Valeanu Irina si Varga Gavril Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
In aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.