La Rasnov se lupta In numele Trandafirului
Cetatea Rasnov se va afla sub asediul soldatilor din secolul 19. Personajele istorice vor reconstrui atmosfera anilor 1800 la cea de-a patra editie a Festivalului Academic de Reconstituire Istorica, organizat de Primaria Rasnov. Turistii vor putea urmari reconstituiri ale celor mai celebre razboaie ale vremii, dar si scene din viata cazona, specifice acelui timp. Trupele care vor anima cetatea, aproape 100 de persoane, vin din Bulgaria, Franta, Austria si bineinteles, Romania. Intrarea este libera.
Cei care vor recrea cele mai importante momente din istorie sunt, in general, oameni simpli, pasionati de trecut, care poarta si un nume: "reenactors".
Romania este reprezentata la Festivalul Academic de Reconstituire Istorica de Asociatia "6 Dorobanti", condusa de Adrian-Silvian Ionescu, cel care in cariera de reenactor a ajuns la gradul de general de brigada. Daca la prima editie festivalul istorico-academic In Numele Trandafirului a fost unul national, acum festivalul e unul european. Costurile au fost suportate de primaria Rasnov si din sponsorizari. Povara pentru primarie este infima, doar 30.000 lei. Trupele vor reda in detaliu viata soldatilor din timpul razboiului ruso-romano-turc, a revolutiei condusa de Avram Iancu, precum si din timpul campaniei napoleoniene.
La ultimul festival de reconstituire istorica care a avut loc la inceputul acestui an la Fundata, un soldat austriac a fost grav ranit in timpul unei lupte, in timp ce incerca sa traga cu tunul. De data aceasta, s-au luat toate masurile de precautii ca astfel de evenimente sa nu mai aiba loc; potrivit istoricului Nicolae Pepene, s-a renuntat la demonstratii de artilerie.
Festivalul debuteaza astazi la ora 19.00 si se incheie duminica la ora 13.00. Intrarea este libera.
Vifor Rotar