La Roșia Montană sunt în „păstrare naturală” vreo 300 tone de aur...

La Roșia Montană sunt în „păstrare naturală” vreo 300 tone de aur și vreo 1600 tone de argint

0 94

După nouă ani de la inițierea procedurii de arbitraj, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington s-a pronunțat pe 8 martie 2024, asupra dosarului privind aurul de la Roșia Montană.
Decizia este fără echivoc: România nu va plăti nicio despăgubire companiei „Gabriel Resources”, cea cu care Guvernul Ponta a încheiat, în 2013, un contract cu cântec pentru exploatarea zăcamântului extrem de prețios din Apuseni. La Roșia Montană, sunt în „păstrare naturală” vreo 300 tone de aur și vreo 1600 tone de argint, evaluate atunci, în 2013, la peste 13 mld. de dolari.
În urma protestului a zeci de mii de oameni, în toată țara, pe durata a trei săptămâni, împotriva proiectului inițiat de Guvernul Ponta de exploatare a aurului din Apuseni, în condiții dezastruoase pentru România, Parlamentul a fost obligat sa-l respinga.
Am asistat la o manifestare cetateneasca similară cu cea de la celebra „Ordonanță 13”, tot sub „marca PSD”…
După „pozna” lui Victor Ponta, Mihai Tudose, premierul României în 2021, tot de PSD, a încercat să retragă solicitarea țării noastre de trecere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, tentat, încă,de mirajul unui aranjament lucrativ în favoarea canadienilor. Cererea nu a fost agreată de către Comitetul UNESCO…
Acum, când decizia pe „Dosarul Roșia Montană” este favorabilă României, apar alt fel de întrebări. Cum se face că premierul României Marcel Ciolacu și titularul de la Finanțe, Marcel Bolos, au început „să bocească” în media, de vreo două săptămâni, despre ce despăgubiri uriașe trebuie să le plătim canadienilor?…
Pe ce informații se bizuiau aceștia înainte de încheierea arbitrajului?
Un lucru este corelativ și strident:dupa declarațiile neinspirate sau sforarite ale demnitarilor români numiți mai la deal, cele două companii canadiene, care dețin majoritatea acțiunilor de la „Roșia Montană Gold Corporation”, au înregistrat o capitalizare bursieră de peste 400.000.000 de dolari…
Cu alte cuvinte, piața bursieră a reacționat rapid la niște „provocări” abil strecurate în media și le-a umplut „buzunarele” canadienilor de la „GR”.
În aceste condiții, suportarea de către cei din urmă a cheltuielilor de arbitraj, de 2.366.182 $ și 1.154.774 de euro, devine un simplu moft!
Să fie implicați, oare, cei doi demnitari de rang înalt din Executivul României în cea ce se numeste „manipularea pieței de capital”? Din „horă” a făcut parte și Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României!
Sau, pur și simplu, avem de-a face cu o nepricepere crasă din partea acestora?
Nu poate fi exclusă nici o consiliere vicleană din partea unor personaje obișnuite cu aranjamentele sulfuroase,chiar dacă au doar statut de „consilieri onorifici”.
Vom Vedea!
Pe alte plaiuri, astfel de manevre atrag pedepse extrem de aspre…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.