La spital te duci cu o boala si pleci cu trei
Statul nu verifica niciodata in laborator calitatea dezinfectantilor si a antisepticelor folosite in spitalele din Romania. O ancheta jurnalistica a dezvaluit ca producatorul de antiseptice care livreaza dezinfectanti in peste 300 de spitale din 40 de judete din tara dilueaza produsele. Situatia este in oglinda cu cea din rapoartele medicilor, care nu declara infectiile intraspitalicesti, de frica sanctiunilor
Statul nu verifica niciodata in laborator calitatea dezinfectantilor si a antisepticelor folosite in spitalele din Romania. O ancheta jurnalistica a dezvaluit ca producatorul de antiseptice care livreaza dezinfectanti in peste 300 de spitale din 40 de judete din tara dilueaza produsele. Situatia este in oglinda cu cea din rapoartele medicilor, care nu declara infectiile intraspitalicesti, de frica sanctiunilor. Desi Romania raporteaza sub 1 % infectii nozocomiale, acestea au ucis 13 dintre victimele din Clubul Colectiv. Pacientii constata si la Brasov pe propria piele ca in spital te duci cu o boala si pleci cu trei, confirma Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Oncologici Romania.
Ultima investigatie efectuata de jurnalisti din Bucuresti a dezvaluit ca principalul furnizor de dezinfectante al spitalelor romanesti livreaza produse cu „o concentratie mai scazuta decat pe eticheta”, situatie confirmata de rapoarte oficiale ale DSP Bucuresti.
Spitalul Judetean Brasov are contracte cu circa zece firme care furnizeaza 19 tipuri de dezinfectanti si antiseptice pentru diverse suprafete. Licitatiile au loc anual sau o data la doi ani. Reprezentantii Spitalului Judetean spun ca rata infectiilor intraspitalicesti este mica la Brasov. Potrivit dr. Daniela Neculoiu, directorul medical al Spitalului Judetean, valorile obtinute din prelevarea probelor de laborator de pe suprafetele analizate au fost in limita celor din normele de dezinfectie si antisepsie prezente.
Pentru a stopa infectiile intraspitalicesti, acestea trebuie mai intai declarate: medicii nu o fac, insa, pentru ca sunt sanctionati pecuniar daca unitatea inregistreaza infectii. Asa se face ca, in conditiile in care spitale de prestigiu din tari civilizata raporteaza o rata de 3-4% infectii nosocomiale, Romania se lauda cu valori neverosomile de sub 1%.
Potrivit unui raport european, in fiecare an, trei milioane de persoane din UE contrracteaza cel putin o infectie asociata ingrijirilor medicale iar 50.000 de persoane mor anual din aceasta cauza. Dupa dezvaluirile facute de jurnalisti, ministrul Sanatatii a anuntat lansarea unui program impotriva infectiilor nosocomiale.
Vifor Rotar