La Tulcea s-a deschis cel mai mare acvariu
Tulcea: S-a deschis cel mai mare acvariu
Centrul eco-turistic „Delta Dunarii” si-a deschis, miercuri, portile vizitatorilor, obiectivul din orasul Tulcea fiind singurul muzeu din Romania construit dupa 1990, dar si cel mai mare acvariu din tara.
Lucrarile de realizare a Centrului au inceput in urma cu 13 ani, atunci cand s-a pus fundatia cladirii, lucrarile demarate la acea vreme de Consiliul Judetean (CJ) fiind stopate ulterior din cauza lipsei resurselor financiare.
In decembrie 2006, odata cu aprobarea proiectului depus de CJ pentru obtinerea finantarii europene prin Programul de Buna Vecinatate Romania-Ucraina in vederea dotarii Centrului eco-turistic, lucrarile au fost reluate, iar bugetul initial a fost suplimentat, astfel ca valoarea totala a lucrarilor se ridica la circa 4,5 milioane de euro.
Muzeul contine 27 de bazine si diorame in care sunt reconstituite ecosistemele din nordul Dobrogei si care ilustreaza fauna piscicola din Delta Dunarii si Marea Neagra, acestora adaugandu-li-se pestii exotici. In plus, Centrul eco-turistic dispune de sala de conferinte, de aparate moderne care prezinta traseele turistice, dar si de sali de proiectie.
„Ne asteptam ca acest muzeu sa fie poarta de intrare in Delta Dunarii. Astazi este prima zi in care Centrul poate fi vizitat si acum putem vedea ce nu merge bine, ce mai trebuie pus la punct. Am avut deja cateva contacte cu marii tur-operatori din tara si reactiile au fost extrem de favorabile”, a declarat directorul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM), Florin Topoleanu.
In ceea ce priveste costurile de functionare a noului Centru, el si-a exprimat speranta ca acestea vor putea fi acoperite din incasarile de la grupurile de turisti.
„Nici nu vreau sa va spun costurile de intretinere si nici nu vreau sa ma gandesc la ele. Le vom estima la valoarea lor reala dupa doua, trei luni de functionare. Speram ca o mare parte a costurilor de intretinere a acestei cladiri si a celorlalte obiective ale ICEM sa le putea acoperi prin incasarile de la turisti”, a mentionat directorul ICEM, Florin Topoleanu.
Pentru a vizita noul Centru eco-turistic Delta Dunarii, un copil trebuie sa plateasca cinci lei, un adult – zece lei, in sezonul estival pretul biletelor de intrare pentru turisti urmand sa ajunga la 15 lei.
Deschiderea oficiala a obiectivului va avea loc cel mai tarziu in aprilie, evenimentul fiind amanat pentru ca la inaugurare sa fie prezenti si partenerii din Ucraina ai CJ Tulcea.
Pentru realizarea proiectului „Centrul eco-turistic Delta Dunarii”, Uniunea Europeana a alocat 1.240.325 euro, iar CJ Tulcea – 745.000 de euro, partenerii CJ in implementarea proiectului fiind Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ICEM Tulcea, Administratia Rezervatiei Dunarea din Ucraina si Centrul de Informare Turistica Dunarea de Jos din Valkovo, Ucraina.
Sursa: AGERPRES