Laborator de masurarea radiatiilor la telefoanele mobile

Laborator de masurarea radiatiilor la telefoanele mobile

0 255

Primul laborator din Romania pentru determinarea radiatiilor produse de telefoanele mobile s-a deschis la Craiova. Aici, oricine poate afla cat de nociva este utilizarea acestor aparate in viata de zi cu zi, dar si care sunt efectele folosirii lor indelungate, anunta Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET.
Laboratorul a fost realizat in perioada 2007-2009, ca parte a proiectului SAREMF, finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. „Este un laborator independent, care apartine unui organism de stat si care nu are intelegeri cu dealerii sau cu producatorii de telefonie mobila”, a declarat pentru HotNews.ro profesor doctor inginer Andrei Marinescu, coordonatorul atelierului organizat pe 5 august la Craiova, cand va fi prezentat laboratorul.
Specialistii de la Craiova vor colabora cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), iar atunci cand vor exista semne de intrebare cu privire la nivelul ratei specifice de absorbtie a radiatiilor electromagnetice (SAR) in cazul unor aparate, ele vor fi testate in cadrul laboratorului.
Tot aici vor veni si semnalele din statele comunitare, astfel ca atunci cand o tara membra UE descopera un anumit tip de telefon mobil care nu este conform standardelor europene, comunica concluziile si celorlalte state, unde testele se repeta. Daca rezultatele sunt aceleasi, se iau masuri si se scot terminalele de pe piata sau firma producatoare este amendata.

Oricine poarte merge cu telefonul mobil la Craiova, unde, contra cost, poate afla daca aparatul pe care il detine se incadreaza in limita de 2 wati pe kilogram, stabilita in cadrul UE. Toti dealerii de telefonie mobila au obligatia sa afiseze nivelul ratei specifice de absorbtie a radiatiilor, asa ca „fiecare decide daca isi cumpara un telefon frumos, dar cu SAR de 2 sau unul de 1,5, in functie de prioritati”, a explicat Andrei Marinescu.
Deschiderea laboratorului reprezinta si un sistem de detectare a „importurilor gri, de obicei fara control si care aduc in tara ilicit telefoane mobile”, a continuat Marinescu.
Efectele cele mai nocive sunt asupra copiilor si a femeilor insarcinate, care folosesc celularele fara niciun fel de precautie si un timp indelungat, avertizeaza coordonatorul atelierului de la Craiova. „Noi aveam 20 de ani cand am intrat prima oara in contact cu mobilul, dar acum nu mai exista limita de varsta pentru asa ceva”. In prezent, in Romania sunt utilizate peste 20 milioane de telefoane mobile, iar in Europa – peste 300 milioane, potrivit datelor furnizate de ICMET.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.