Lacatul pe Tractorul pus de afacerile politicienilor

Lacatul pe Tractorul pus de afacerile politicienilor

0 261

Ultimii muncitori pleaca in aceste zile de pe platforma industriala Tractorul. Practic, uzina isi inchide portile. Oficiul Fortei de Munca din Brasov are de lucru, muncitorii stand la cozi pentru a-si inregistra salariile compensatorii si ajutorul de somaj. Singurii castigatori ai decesului oficial al producatorului national de tractoare raman politicienii brasoveni, cei care au smuls in 2002 prin decizii politice modulele cele mai rentabile ale uzinei, dupa care le-au falimentat, iar activele viabile, terenuri si cladiri, au fost vandute la preturi de cateva ori mai mari decat au costat la privatizare. Bugetul de stat a fost prejudiciat astfel cu aproape 1.000 de miliarde de lei vechi.


?


Grupurile de interese din jurul Primariei Brasov se pregatesc pentru scoaterea la licitatie a terenurilor si cladirilor uzinei, intinse pe aproximativ 120 de hectare in intravilanul municipiului. Chiar Ioan Neculaie si Gigi Becali si-au declarat intentia de a cumpara Tractorul, in primul rand ca afacere imobiliara, apreciata, dupa primele estimari, la peste 250 de milioane de euro.


?


Pe daiboj


?


Cel mai favorizat in procedura de achizitii de module ale uzinei Tractorul este Ioan Olaru, fost membru al conducerii municipale a PSD Brasov. Cu sprijinul indirect al vicepresedintelui national al PSD, deputatul Constantin Nita, Olaru si-a adjudecat prin interpusi trei sectii din Tractorul, fiecare la pretul echivalent al unui apartament. Piese, terenurile si halele de productie valorau milioane de euro. Este vorba de Scudiver SA, Prorem UTB si AWE SA. Imediat dupa preluare, Olaru a transferat terenul si capacitatile de productie ale Scudiverului la o firma nou infiintata, SUDV, desi activele se aflau sub sechestrul Finantelor Publice, lasand vechiul modul fara active, dar cu 260 de miliarde de lei vechi datorie. Au urmat cercetari penale asupra directorului interpus, Romulus Verzea si asupra directorului adjunct al DGFPCFS, Paul Lica. Cum relatiile lui Olaru se intindeau si la Parchetele brasovene, cercetarile nu au mai fost finalizate de justitie. Cel putin pana acum.


?


14 procese la cu Finantele


?


O alta sectie a fost cumparata de Olaru printr-un interpus, Gheorghe Munteanu, ruda si director la grupul de firme al lui Olaru, Oligopol. De frica penalului, Munteanu renunta la conducerea Prorem UTB in favoarea lui Romulus Racovita. Ulterior, modulul este falimentat, nu inainte ca Ioan Olaru sa vanda, prin firma sa Niolan SRL, o hala a uzinei cu 11 miliarde catre ICCO Computers. Pe intreaga sectie insa, adica teren si trei hale, achitase 3,9 miliarde de lei vechi. Proremul a revenit la AVAS, fara active insa, dar cu datorii de 200 de miliarde catre bugetul de stat. Similitudinea afacerii s-a pastrat si in cazul AWE SA, un alt modul al lui Tractorul UTB preluat de Olaru prin Olteanu Adrian, care, dupa vanzari si inchirieri de hale de productie, a fost scos la vanzare de Finantele Publice Brasov pentru datorii de 65,5 miliarde de lei vechi. Ioan Olaru a devenit astfel cosmarul Finantelor Publice brasovene, inregistrand la data de 2 martie 2007 nu mai putin de 610 miliarde de lei vechi datorie la bugetul de stat pe toate cele 12 firme ale sale, din care patru, legate de Tractorul, pe care refuza sa le plateasca, avand cu Finantele 14 procese comerciale si penale pe rol.


?


Unde-I ruda nu-i tocmeala


?


Nici Marius Radacina, ruda lui Constantin Nita, nu s-a descurcat mai bine la Tractorul. Dupa ce a preluat si el un modul sub „obladuirea” nasului sau, Frimut SA, tot la pret modic, fostul purtator de geanta al deputatului a acumulat 20 de miliarde de lei vechi datorie la bugetul de stat. Totodata, un alt vicepresedinte al PSD Brasov, Emil Nita, a achizitionat si el SC MUM UTB SA, cu care a reusit performanta de a acumula 213,8 miliarde de lei datorie la stat si 17 procese cu Finantele Publice. A transferat la timp insa comercializarea produselor modulului respectiv pe SC MUM Export SRL, care ii apartine in intregime, in cazul in care modulul respectiv va fi falimentat.


?


Datorii ignorate


?


Seful PSD Brasov, Constantin Nita, a negat orice amestec cu aceste privatizari: „Olaru nu este asociat cu mine si este treaba acelora care au preluat modulele. Sa nu uitam ca le-au preluat cu datorii catre stat”.


„Am facut eforturi sa punem pe picioare aceste sectii si sa dam oamenilor din Tractorul de lucru. Nu este vina noastra ca s-au acumulat aceste datorii. Directia Finantelor Publice ne-a impiedicat in activitate, dar ne judecam”, spunea Olaru la un post de televiziune. In schimb, Olaru si-a ridicat hotelul Royal in Poiana Brasov, desi datoriiile firmelor lui catre stat depasesc 610 miliarde de lei.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.