Lacunele Codului Silvic, discutate la Brasov

Lacunele Codului Silvic, discutate la Brasov

0 218
Ministrul Padurilor nu s-a gandit la administratorii privati de paduri cand a propus modificarea Noului Cod Silvic. Prevederile ii obliga pe acestia sa emita avizele de expeditie a materialului lemnos din padure  sa il taie, masoare si depoziteze. Operatii aproape imposibil de efectuat cu personalul putin din mediul privat. Situatia risca sa creeze blocaje pe piata exploarii forestire, s-au plans ieri forestierii Luciei Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
Romania are o suprafata impadurita de 6,580 milioane de hectare, din care aproximativ 50% apartine statului iar cealalta jumatate revine proprietarilor privati.
Acestia au participat ieri la o dezbatere la Tarlungeni cu ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Noul Cod Silvic prevede trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite, prin care se va realiza o valorificarea economica net superioara, precum si un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piaţa, comerciantul nemaiavand acces in padure. Daca, pana acum, comerciantul intocmea avizele de expeditie a materialului lemnos, potrivit modificarilor actiunea cade acum in sarcina administratorilor:
Firmele de exploatare se tem ca prevederile noului Cod Forestier vor crea blocaje pe piata, temere exprimata ieri de Nicolae Tucunel – presedinte ASFOR.
Ministrul Lucia Varga recunoaste ca nu s-a gandit si la administratorii privati de paduri atunci cand a prevazut in noul cod ca paza padurilor sa fie asigurata gratuit de padurarii Romsilva.
Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern printr-un proiect de lege si se afla in dezbatere in regim de urgenta in Parlament.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.