Lamaita (Lippia citriodora) – condiment si medicament
Lamaita are un miros neobisnuit de proaspat si de pur, asemanator cu al lamaii, mai intens decat al altor plante cu aroma asemanatoare. Este originara din America de Sud (Chile si Peru). Genul Lippia contine cca. 200 de specii care traiesc in zonele tropicale din Africa si America de Sud. Dintre acestea, â€lippia graveolens†(oregano mexican) este cea mai cunoscuta.
Aroma lamaitei este pura si proaspata (dintre celelalte plante cu miros de lamaie doar mirtul lamaios este la fel de parfumat). Din pacate, lamaita este din ce in ce mai putin plantata in zilele noastre, iar meritele sale culinare par a fi cazut in uitare.
Ca si alte plante cu aroma de lamaie, lamaita este utilizata la aromatizarea preparatelor din peste, fructe de mare si pasare. Este intalnita si la prepararea dulciurilor si bauturilor.
O alta aplicatie a lamaitei este la prepararea serbeturilor de fructe si a inghetatei.
In ce priveste preparatele ce necesita tratament termic, lamaita este aproape inexistenta. Motivul principal este ca la temperatura aroma sa se pierde, astfel ca se folosesc alte condimente cu aroma citrica, mai usor disponibile (coaja rasa de limeta si de lamaie, lemongrass etc.).
Lamaita, este si un vestit remediu pentru afectiunile respiratorii si, in egala masura, un dezinfectant care distruge virusurile si bacteriile. Planta este utilizata din vechime ca leac pentru bolile de plamani si de stomac.
Studiile recente scot in evidenta efectele antiseptice si antispasmodice ale lamaitei, calitati care o recomanda in tratamentul tusei convulsive, in palpitatii, astm, crampe la stomac sau in insomnie.De asemenea, lamaita este si diuretica, de aceea este utila in terapia unor disfunctii renale si a gutei.